Misschien moet uw kennis over NORMANDIË wat vergroot worden. Tijdens deze rondrit herbeleeft u langs de stranden de invasie van juni 1944.
De Franse regio NORMANDIË is een populair vakantiegebied dankzij de schattige dorpjes, mooie natuur en heerlijke streekproducten. In het buitenland staat de streek echter vooral bekend om de landingsstranden waar de geallieerden Frankrijk binnenkwamen tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944. Die dag staat bekend als D-Day en was het belangrijkste keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Er werd heftig gestreden en veel soldaten lieten in Normandië het leven.
Vandaag kan je her en der nog steeds sporen zien van die historische periode en er zijn verschillende musea opgetrokken waar je alles te weten komt over de landingsstranden. Hieronder lijsten we op welke plekken je zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Normandië.
De fietsen meenemen tijdens je campervakantie is een heel goed idee. Je zet je camper ergens neer en kan zo op de fiets de omgeving verkennen … ,maar wat als het even mis gaat ….
Sluit je aan bij de Vlaamse wielrijdersbond zowel individueel als voor het volledige gezin. En dit voor 32,00€ / jaar, jaarlijks krijg je ook een tegemoetkoming van je ziekenfonds bij aansluiting. De tegemoetkoming van het ziekenfonds hangt af van ziekenfonds en provincie. De lijst is ook te vinden op de website van vwb.be
Verzekering 24 op 24 uur (Burgerlijke aansprakelijkheid + Lichamelijke ongevallen + Rechtsbijstand) ook in het buitenland. Naast het fietsen zijn ook zwemmen, joggen, wandelen, fitness, atletiek en turnen verzekerd.Tevens zijn ook de bestuurders van E-bikes verzekerdklik hier voor meer info
Dit geldt voor RECREATIEVE – SPORTIEVE- WOON/ WERKFIETSERS. ALLE types fietsen vallen onder deze bijstand, inbegrepen E-bikes. Onze partner – met wie wij een exclusief contract hebben – is binnen de 45 minuten ter plaatse en brengt de VWB fietser snel naar zijn/haar vertrekpunt of thuisadres indien de fiets niet ter plaatse rijklaar kan gemaakt worden. De fiets wordt voor herstelling afgeleverd bij de dichtstbijzijnde fietshersteller of bij de eigen hersteller indien die binnen een straal van 50 km gevestigd is – en dit in heel de Benelux en gedurende 24 uur, 7 dagen op 7.
Dekking geldt in heel de Benelux + tot 50 km over de grens van Duitsland en Frankrijk. DekkingPECHVERHELPING geldt bijtechnische en elektrische fietspanne, vandalisme, ongeval of diefstal. De FIETSBIJSTAND bestaat in het ophalen van fiets en fietser indien de fiets niet ter plaatse rijklaar kan gemaakt worden. Kosten van wisselstukken en van de fietshersteller zijn niet gedekt. Fietsers zijn enkel gedekt als hun rijwiel technisch en wettelijk in orde is en op een redelijke manier en met regelmaat onderhouden. De pechverhelper zal zich moeten kunnen vergewissen van het feit dat diegene die moet geholpen worden effectief lid is van de Vlaamse Wielrijdersbond.
Wij zijn overtuigd dat deze extra service een geruststelling zal zijn om met nog meer plezier aan uw fietstochten te beginnen. De volledige info kan nog eens doorgenomen worden op de website van de VLAAMSE WIELRIJDERSBOND
Als u een roadtrip maakt, wilt u FLEXIBEL zijn en ZELFSTANDIG reizen. Dit is het beste als u geen plaatsen hoeft te boeken of afhankelijk bent van de openingstijden van CAMPINGS. Maar hoe weet je waar het ’s nachts mag parkeren? De Park4night App is de ideale partner voor uw roadtrip. En nu vertellen we je waarom.
Al in de GRATIS VERSIE kan je alles vinden wat je nodig hebt om de App uit te proberen. Zodra uw eigen locatie is bepaald, is de knop “Om me heen” voldoende om u alle standplaatsen in uw omgeving te laten zien. En er zijn er verrassend veel, omdat de gemeenschap achter Park4night zeer actief is. Dat betekent dat de locaties worden ingesteld door de gebruikers zelf en daarna vrijgegeven door de beheerders. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 250.000 plaatsen verzameld. Iedereen die een account heeft en een plek wil aanbevelen aan andere kampeerders, kan een staanplaats toevoegen.
Wie kiest voor de pro-versie, heeft een cruciaal voordeel: U ook zoeken naar standplaatsen zonder internetverbinding. De kosten bedragen 9,99 Euro per jaar. Daarnaast verdwijnt de reclame en is het mogelijk om langs een route naar staanplaatsen te zoeken. Last but not least ondersteun je zo’n geweldige app, die kampeerders een echte meerwaarde biedt om hun staanplaatsen te vinden.
Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen – en ook spijkerbanden – per land. In dit overzicht Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland verwijzen we naar de pagina’s per land.
Sneeuwkettingen, Spijkerbanden en hun aansprakelijkheid Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto’s. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden. Vooral in Scandinavische landen worden spijkerbanden gebruikt. Er zullen niet veel Nederlanders zijn die daarmee rond rijden, maar waar relevant noemen we de regels wel. Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook is er de kans op een verkeersboete.
Ga je met de “CAMPER” naar Oostenrijk op vakantie? Vergeet dan niet om een VIGNET aan te schaffen en dat je op bepaalde wegen extra tol moet betalen. LET OPvoordat je de grens oversteektmoet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete van ca. € 120,- als je eerst Oostenrijk inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft.
In Oostenrijk dien je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet.
DIGITAAL Vignet Oostenrijk aanvragenvia
Vanaf december 2017 is het vignet ook online verkrijgbaar. Via de website van asfinag of via hun app registreer je de nummerplaat. De betaling verloopt online. De geldigheidsduur en prijzen zijn hetzelfde als bij het zelfklevend vignet. De controle loopt via nummerplaatherkenning. (Let op: het digitale vignet is pas 18 dagen na aankoop geldig) Je kan eveneens ook de sticker online aanvragen via Green-Zones.eu
Koop dan hier voor vertrek het officiële digitale vignet. Door het invullen van het bestelformulier ontvangen wij alle benodigde gegevens voor het aanvragen van uw vignet voor Oostenrijk. Uw bestelling wordt automatisch verwerkt en u krijgt binnen 1-2 uur een email toegestuurd met daarin uw aankoopbewijs. Hiermee kunt u met een gerust hart Oostenrijk binnenrijden.
OPGEPAST : Bewaar het bonnetje van het vignet in Oostenrijk of Zwitserland goed. Bij een controle ben je VERPLICHT het aankoopbewijs te kunnen tonen. Kan je dat niet? Dan is het autobahnvignet ONGELDIG.
Voor ALLE VOERTUIGEN is op alle Zwitserse autosnelwegen een VIGNET VERPLICHT.
In ZWITSERLAND moeten alle bestuurders van motorvoertuigen en aanhangwagens tot en met 3,5 ton een wegenvignet aankopen om gebruik te mogen maken van de Nationale wegen van de 1ste en 2de klasse (autosnelwegen en expreswegen). Via Touring kan je het vignet voor een kleine meerprijs op voorhand aanschaffen. Zo sta je aan de grensovergang niet in de file om je VIGNET te kopen.
Rijdt u met een aanhanger? Dan dient u twee vignetten aan te schaffen. Een aanhanger achter een motor is hiervan vrijgesteld.
Voor voertuigen boven de 3500 kilo, zoals zware campers, heb je geen vignet nodig. In dit geval moet je de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen.
Het vignet moet op de binnenkant van uw voorruit worden aangebracht volgens de bijgevoegde instructies. Doe dit voordat u de Zwitserse grens bereikt. Het Autobahnvignet is niet geldig als het los op het dashboard ligt of met tape is vastgeplakt. U riskeert dan een boete en moet ook een nieuw vignet kopen. Het is niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te gebruiken.
OPGEPAST : Bewaar het bonnetje van het vignet in Oostenrijk of Zwitserland goed. Bij een controle ben je VERPLICHT het aankoopbewijs te kunnen tonen. Kan je dat niet? Dan is het autobahnvignet ONGELDIG. Als de politie je op de Zwitserse snelwegen ziet rijden zonder vignet, kun je een boete van 200 Zwitserse frank krijgen. Dat is iets meer dan 185 euro.
Het zal u niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel aandacht is op het MAXIMUM gewicht van campers. Veelal worden campers overbeladen en ook nog eens verkeerd geladen.
De bestuurder van een camper die in het bezit is van een rijbewijs B, mag in dat geval een camper besturen met een maximum toegestane massa tot 3500 kg (Massa leeg voertuig + laadvermogen = Maximum toegestane massa).
We deden onderzoek naar het gewicht van motorhomes en stelden vast dat vele voertuigen weinig marge bieden voor lading.
Weegt het voertuig meer dan 3500 kg, dan is er sprake van OVERBELADING en dat is volgens de wetgeving strafbaar. Bij overschrijding van het gewicht met een bepaald percentage volgt er altijd een boete.
Bij nieuwere campers wordt op het kentekenkaart gesproken over ‘massa rijklaar‘ en niet meer over ‘ledig gewicht‘. Dit is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel plus gereedschap/krik voor zover gemonteerd door de fabrikant en de bestuurder.
TIP : VUL DE WATERTANK NOOIT VOLLEDIG WANT DAT GEEFT ALLEEN MAAR MEER GEWICHT
Eén van de redenen om OVERBELASTING aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt OVERBELADINGschade aan het wegdek.
Heeft ook invloed op de verzekering. Veel verzekeringsmaatschappijen keren NIET uit als het gaat over OVERBELASTING van de camper.
In Zwitserland bestaat voor het gebruik van winterbanden GEEN WETTELIJKE REGELING. Het wordt aanbevolen ze wél te gebruiken omdat er een boete staat op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip.
Aangeraden bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).
Als je op ZOMERBANDEN rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
LET OP In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Sneeuwkettingen Verplicht bij bord Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Je wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
Soms is het blauwe bord sneeuwkettingen verplicht voorzien van een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving.
Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kun je toch een boete krijgen als je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).
Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h. Kunststof sneeuwkettingen worden TOEGESTAAN mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.
Winterbanden en sneeuwkettingen in Luxemburg vallen onder hetzelfde regime als in Duitsland: ze zijn VERPLICHT bij winterse omstandigheden.
Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor auto’s uit andere landen. Een motor hoeft niet te worden voorzien van winterbanden.
Winterse omstandigheden zijn onder andere ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Banden met de aanduiding M+S en/of een sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd. Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd.
Sneeuwkettingen Toegestaan – Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
Noorwegen ligt dichter bij de poolcirkel dan ons land. De REGELS voor winterbanden, maar ook voor sneeuwkettingen en spijkerbanden, zijn dan ook UITGEBREIDER.
Aangeraden bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is voor personenvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg niet verplicht, maar bestuurders hebben wel de plicht ervoor te zorgen dat hun auto bij winterse omstandigheden is voorzien van banden die voldoende grip hebben op het wegdek. Het wordt daarom sterk aangeraden om winterbanden (of spijkerbanden) te gebruiken op de Noorse wegen in het winterseizoen.
Als winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen zijn gemonteerd. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3 mm.
Sneeuwkettingen Verplicht bij winterse omstandigheden – Bestuurders zijn VERPLICHT om sneeuwkettingen te monteren als ze met een auto over wegen willen rijden die met sneeuw of ijs zijn bedekt, tenzij ze op WINTERBANDEN rijden.
Het wordt daarom aangeraden buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen in de auto mee te nemen.
Let op: Van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen geldt ook voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 mm.
Bij EXTREME WEEROMSTANDIGHEDEN is het op diverse wegen in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden. Een dergelijk konvooi bestaat meestal uit minimaal tien auto’s en wordt voorafgegaan door een sneeuwruimer met achteraan een tweede hulpvoertuig. Sommige wegen zijn ’s nachts geheel afgesloten tijdens extreme weersomstandigheden.
Slovenië heeft de nodige bergen, dus winterbanden en winteruitrusting vormen in de winter geen overbodige luxe. Het rijden op zomerbanden in plaats van winterbanden kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsvraag bij een ongeval.
Verplicht in winterperiode – Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten die periode bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht, tenzij er goed passende sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.
Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort. Banden met de aanduiding M+S of een sneeuwvloksymbool worden als WINTERBAND beschouwd. Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 3 mm. Winterbanden moeten op alle wielen zijn gemonteerd.
Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
LET OP In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Sneeuwkettingen Verplicht in auto in winterperiode – Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten deze periode bij winterse omstandigheden is het verplicht goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij de auto op winterbanden rijdt. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.
Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort. In de winterperiode is de minimale profieldiepte van zomerbanden 3 mm. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h.
Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden zonder sneeuwkettingen rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
Winterbanden in Oostenrijk zijn bij winterse omstandigheden VERPLICHT tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook VERPLICHT zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid.
Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor buitenlandse auto’s. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) als winterband beschouwd. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.
De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 mm). Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ook als op deze banden de aanduiding M+S aanwezig is.
Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Deze verplichting geldt niet voor een eventuele aanhanger.
Als de weg geheel, of vrijwel geheel, is bedekt met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan om in plaats van winterbanden sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op ten minste de aangedreven wielen. Bij lichte sneeuwval, sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs, is het verboden om op sneeuwkettingen of op zomerbanden te rijden en zijn winterbanden dus verplicht.
LET OP In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Als je op zomerbanden (en zonder sneeuwkettingen) rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
Sneeuwkettingen Verplicht bij bord – Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De plicht om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden (tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto’s met dergelijke banden van deze plicht zijn ontheven).
Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt en moeten dusdanig zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen.
Als sneeuwkettingen verplicht zijn, moeten ze in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
Voor auto’s die op sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50 km/h, of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
Kunststof sneeuwkettingen zijn vooralsnog NIET TOEGESTAAN. Sneeuwkettingen kunnen eventueel worden GEHUURD bij belangrijke grensovergangen.
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.
Verplicht bij winterse omstandigheden – Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden dan wel all-seasonbanden verplicht. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
Winterbanden of all-seasonbanden moeten zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool, maar ook banden met alleen de aanduiding M+S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden als winterband beschouwd. Zie ‘Nieuwe eisen sinds 1-1-2018’ hieronder.
De banden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
Wanneer er winterbanden of all-seasonbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
Winterbanden zijn niet verplicht voor aanhangers. Uit veiligheidsoverwegingen wordt echter aangeraden om bij winterse omstandigheden ook een aanhanger met winterbanden uit te rusten.
LET OP Als je bij winterse omstandigheden in een auto met zomerbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.
Sneeuwkettingen Verplicht bij bord – In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h. Kunststof sneeuwkettingen worden toegestaan mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.
Voor het gebruik van winterbanden in Italië geldt GEEN ALGEMENE VERPLICHTING. Op bepaalde wegen kan winteruitrusting VERPLICHT zijn, maar dat wordt dan door middel van een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei geldt wel een ALGEMENE VERPLICHTING voor WINTERBANDEN.
Verplicht in winterperiode – In heel Italië is het globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo(winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht), tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
Banden met de aanduiding M+S (met of zonder sneeuwvloksymbool) worden als winterbanden beschouwd. WINTERBANDEN moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd.
Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld.
Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
LET OP In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kun je niet volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Sneeuwkettingen Verplicht in winterperiode – In heel Italië is het globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht), tenzij op winterbanden wordt gereden. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
Sneeuwkettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
Rijden met winterbanden in de zomermaanden Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen NIET WORDEN GEREDEN MET VOERTUIGEN die UITGERUST zijn met WINTERBANDEN (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de topsnelheid van de auto. Dit VERBOD geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Wie dit VERBOD niet in acht neemt, riskeert een hoge boete. "Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden."
Winterbanden in Finland zijn ook voor buitenlandse bezoekers VERPLICHT van 1 december tot 1 maart.
Verplicht in winterperiode – Het gebruik van winterbanden is VERPLICHT van 1 december tot 1 maart. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor buitenlandse auto’s. Deze periode kan worden verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
Ook een geremde aanhanger moet in dezelfde periode van winterbanden zijn voorzien.
Banden met de aanduiding M+S worden als winterband beschouwd. De voorgeschreven minimale profieldiepte van winterbanden is 3 mm, maar de aanbevolen profieldiepte bij winterse omstandigheden is 5 mm.
In het FINSE deel van Lapland, rond de poolcirkel, zijn WINTERBANDEN VERPLICHT van midden oktober tot eind april.
Sneeuwkettingen Toegestaan – Tijdelijk gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de toestand van de weg dit verlangt. Bestuurders moeten voorkomen dat ze het wegdek beschadigen met sneeuwkettingen.
De metropool LYON was een van de eersten in FRANKRIJK die een ZFE introduceerde. Momenteel zijn alleen de meest vervuilende nutsvoorzieningen verboden. Maar de groene gemeente wil de tweede halen en DIESEL al in 2026 verbieden!
Terwijl de regering zojuist de oprichting van lage-emissiezones heeft opgelegd aan 11 Franse metropolen, is Lyon een van de “goede” studenten op dit gebied. De hoofdstad van Galliërs heeft in januari 2020 namelijk zijn eigen EPZ’s geïntroduceerd. De laatste omvat de hele stad, Caluire en Cook, evenals bepaalde districten van Villeurbanne, Bron en Vénissieux gelegen binnen de ringweg. Momenteel zijn alleen Crit’Air 4, 5 en niet-geclassificeerde lichte vrachtwagens verboden, inclusief weekenden en nachten, waarbij Crit’Air 3s vanaf januari 2021 dezelfde straf krijgt. Voorlopig worden personenauto’s, waaronder campers, gespaard. Maar de gemeente lijkt haast te hebben met het opruimen…
Verlengde zone in 2022 en diesel verboden vanaf 2026 Om te beginnen kondigde Bruno Bernard,voorzitter van de metropool Lyon, de uitbreiding van de ZFE aan , na een half jaar overleg. De wil van de gekozen ambtenaar is om deze uitgebreide EPZ eind 2021/begin 2022 op te richten, alvorens crit’Air 2 e-voertuigen daarbuiten, of het nu gaat om lichte bedrijfs- of privévoertuigen, tegen 2026 volledig wordt uitgesloten… Dit betekent, ronduit, het verbod van alle dieselvoertuigen, aangezien geen van hen kan aanspraak maken op de Crit’Air 1 sticker, en dus alle campers en bestelwagens … Lyon zou de eerste stad in Frankrijk worden die diesel verbiedt.
Een juiste bandenspanning is een hulpmiddel voor een betere rijstabiliteit, een lager brandstofverbruik en banden die langer meegaan.
Dat de bandenspanning na verloop van tijd daalt is normaal. De bandenspanning varieert ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Wanneer u met een te lage bandenspanning rijdt, kunnen de banden oververhit en beschadigd raken. De bandenspanning is van invloed op het rijcomfort, de geproduceerde weggeluiden en de rijeigenschappen.
Controleer iedere maandde bandenspanning. Gebruik de aanbevolen bandenspanning voor koude banden voor het behoud van de goede bandenprestaties. Een te lage of te hoge bandenspanning kan ertoe leiden dat banden onregelmatig slijten.
Een te lage bandenspanning is de meest voorkomende reden voor het stuk gaan van banden en kan leiden tot ernstige arsten in de band, het loslaten van het loopvlak of een klapband. Daarbij raken mensen onverwacht de controle over het voertuig kwijt en bestaat er gevaar voor letsel.
Winterbanden in Zweden vallen, net als sneeuwkettingen en spikes, onder UITGEBREIDE REGELS en als je ze niet hebt, kan dit bij een ongeval meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag.
Verplicht in winterperiode – Het gebruik van winterbanden is VERPLICHT van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.
Met ‘WINTERSE OMSTANDIGHEDEN’ wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.
De politie heeft de bevoegdheid om te bepalen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden op bepaalde wegen of wegdelen. Als er GEEN sprake is van WINTERSE OMSTANDIGHEDEN, is het gebruik van ZOMERBANDEN toegestaan, zelfs in de periode van 1 december t/m 31 maart.
WINTERBANDEN zijn banden die speciaal zijn bedoeld voor winterse omstandigheden en in elk geval de aanduiding M+S hebben (vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S worden NIET GEZIEN ALS WINTERBANDEN).
Als je op ZOMERBANDEN rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
De voorgeschreven minimale profieldiepte voor winterbanden is 3 mm en winterbanden moeten bij winterse omstandigheden ook op de wielen van een eventuele aanhanger zijn gemonteerd.
Sneeuwkettingen Toegestaan – Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs. Sneeuwkettingen zijn in ZWEDEN NIET te huur maar wel te koop.
Winterbanden zijn in Frankrijk VERPLICHT in 48 departementen vanaf 1 November 2021. Winterbanden moeten dan een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben. Sneeuwkettingen kunnen op bepaalde wegen wel verplicht zijn, dat wordt met borden aangegeven.
Aangeraden bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is verplicht in 48 Franse departementen, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.
De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,5 mm.
Soms is het blauwe bord ‘sneeuwkettingen verplicht’ voorzien van een onderbord met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan). Dit betekent dat hier bij sneeuw in plaats van met sneeuwkettingen ook alleen met winterbanden (M+S) mag worden gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Zonder winterbanden is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden.
LET OP in Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden VERPLICHT bij winterse omstandigheden.
Sneeuwkettingen Verplicht bij bord – Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.
Als dit blauwe bord ‘sneeuwkettingen verplicht’ een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. LET OP als bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven. Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.