Maand: februari 2022

BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

De eerste nieuwe ‘free flow’ snelweg met tol is een feit in Spanje

GIPUZKOA – In het Baskenland is recent Spanje’s eerste nieuwe zogenaamde ‘free flow’ snelweg met tol in gebruik genomen. Het gaat om een deel van de A-636 snelweg tussen Beasain en Bergara waar de gebruikers een speciaal apparaatje voor moeten hebben om boetes te vermijden. Wordt dit de toekomst in Spanje wat betreft de tolwegen?

In het Baskenland in de provincie Gipuzkoa hebben de provinciale autoriteiten voor een 15,5 kilometer lang stuk snelweg op de A-636, ook wel ‘Autovía de Deskarga’ genoemd, een nieuw tolsysteem ingevoerd dat in het Spaans ‘flujo libre’ heet maar in het Engels bekend staat als free flow. Het gaat om een nieuwe manier van tol betalen waarbij een voertuig niet hoeft te stoppen en de registratie en betaling elektronisch gebeurt.

Het systeem is te vergelijken met de bekende Via-T maar heeft in Baskenland de naam Abiatu gekregen, een apparaatje dat op de markt is gebracht door de tolweg beheerder BIDEGI. Het apparaatje zelf is niet alleen op deze free flow snelweg te gebruiken maar ook op andere tolwegen in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Iedereen die gebruik maakt van de A-636 snelweg moet geregistreerd staan en/of een Abiatu-apparaatje hebben zodat de camera’s de kentekens kunnen registreren en het tolbedrag in rekening kunnen brengen. De tol voor de 15,5 kilometer snelweg bedraagt 2,53 euro voor personenwagens, 4,11 euro voor lichte voertuigen en 5,15 euro voor vrachtwagens van meer dan 12 ton.
Heb je geen apparaatje of is het kenteken niet geregistreerd dan kan de weggebruiker een boete ontvangen.

Er zijn op de A-636 snelweg dus geen betaalhokjes bij de in- of uitgang van de verschillende secties van de weg. In plaats daarvan zijn 3 portalen en semi-portalen geïnstalleerd voor het uitlezen of automatische identificatie van het voertuig, waardoor de secties die tijdens elke reis worden afgelegd, worden gecontroleerd.

Maar wordt dit free flow systeem de toekomst voor de tolwegen in Spanje? Eerder werd al bekend dat de Spaanse regering op aandringen van de Europese Commissie een nieuw tolsysteem moet invoeren om belastinggeld te innen om zo de hoge onderhoudskosten van de Spaanse wegen te kunnen bekostigen. 

Het voorlopige idee in Spanje is dat alle personenwagens tussen de 40 en 50 euro per jaar moeten betalen vanaf 2024. Vrachtwagens en bussen betalen het dubbele en motorrijders tussen de 15 en 25 euro per jaar. Maar recent werd ook bekend dat de invoering van een tolvignet voorlopig nog is uitgesteld.

In principe wil Spanje een kilometerheffing-systeem invoeren maar dat zal nog enkele jaren op zich laten wachten. Daarom werd in de tussentijd het tolvignet bedacht maar ook dat zal nog tot zeker 2024 en misschien nog wel langer op zich laten wachten.

Bron : spanjevandaag.com

BLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWS

Gestolen bussen vertrokken niet naar Litouwen

Inspecteurs van de Podlasie Road Transport Inspectorate (ITD) hielden een vrachtwagen tegen voor inspectie, die gestolen camperbussen vervoerde. De auto’s zouden naar Litouwen gaan. Het transport werd gestopt op de express “acht”.

Op donderdag (17 februari) hielden agenten van de provinciale inspectie voor het wegtransport in Białystok een Litouwse vrachtwagen tegen in Jeżewo. In het kader van het wegtransport van Duitsland naar Litouwen werden er twee camperbussen door vervoerd. De bestuurder had geen documenten of sleutels van de vervoerde auto’s.

Tijdens de inspectie van de carrosserie ontdekten inspecteurs dat de campers ontstekingsschakelaars en open elektriciteitskasten met zekeringen hadden beschadigd. Dit deed bij ITD-inspecteurs twijfels rijzen over de rechtmatigheid van de herkomst van de vervoerde auto’s. Een politiepatrouille werd ter plaatse geroepen. De controle van de bussen die naar Litouwen gaan, bevestigde de veronderstellingen van de inspecteurs. Een paar dagen eerder werden de bussen gestolen in Duitsland.
Verdere acties in deze zaak worden uitgevoerd door de politie.


Bron : GOV.PL

BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

OPGELET: heel Wallonië wordt Lage Emissiezone vanaf 2023

Het nieuws is in ons landsgedeelte zowat onopgemerkt gebleven, maar begin 2019 werd reeds beslist dat het hele Waalse gewest vanaf 1 januari 2023 één grote Lage Emissiezone wordt, waarbij vanaf die datum alle auto’s van voor 1997 alvast niet meer toegelaten zullen zijn.

Sinds januari 2020 mogen de Waalse gemeenten zelf beslissen over de invoering van Lage Emissiezones. Momenteel heeft geen enkele stad of gemeente er al zo’n zone ingevoerd, al bestaat de kans dat ze er nog komt in Namen en in Luik en heel misschien in Eupen, hoewel de plannen ervoor allesbehalve concreet zijn.

Op de officiële website van het Waals gewest lezen we dat naast mogelijke lokale en regionale LEZ’s, waar de lokale overheden zelf over mogen beslissen, vanaf 2023 over het hele Waalse grondgebied één grote Lage Emissiezone wordt ingesteld.

Volgens een tabel met periodieke verstrengingen zal de Waalse overheid overgaan tot het weren van auto’s met een te oude euronorm over het hele gewest, en dus niet alleen in de eventueel reeds vroeger ingestelde stedelijke of gemeentelijke Lage Emissiezones.

Concreet zal het vanaf 1 januari 2023 verboden zijn om nog in Wallonië te rijden met een voertuig van de categorie M1 zonder euronorm of met een Euro 1-classificatie. Het gaat daarbij dus om personenwagens en minibussen die tot 1996 in het verkeer gebracht zijn. 

Vanaf 01/01/2024 zijn ook Euro 2-auto’s verboden (ingeschreven tussen 1997 en 2000), vanaf 01/01/25 gevolgd door Euro 3-voertuigen (2001-2005).

Vanaf januari 2026 zijn ook de tussen 2006 en 2010 ingeschreven Euro 4-auto’s niet meer welkom. Het gaat daarbij telkens om zowel benzine- als dieselwagens.

Vanaf 2028 wordt een onderscheid gemaakt tussen benzine en diesel. Benzines met Euro 5 zullen dan wel nog toegelaten zijn, diesels niet meer. In 2031 wordt Euro 6 de norm. Een diesel met die norm is dan niet meer welkom, een benzine nog wel.

Wie bijvoorbeeld met een Euro 5-diesel uit 2015 rijdt zal volgens de regel dus niet meer in Wallonië mogen rijden vanaf januari 2028, stelt de site van de overheid. Benzines zullen dan wel nog toegelaten zijn als ze minimaal aan de Euro 5-norm voldoen.

De Waalse overheid voorziet uitzonderingen voor prioritaire voertuigen, het leger en dergelijke, en ook voor voertuigen die aangepast zijn voor het vervoer van mensen met een beperking. Daarnaast stelt ze ook dat een uitzondering wordt voorzien voor “voertuigen die minder dan 3.000 kilometer per jaar rijden” maar vermeldt ze niet hoe daarop gecontroleerd kan of zal worden, al zal dat mogelijk via de jaarlijkse of tweejaarlijkse autokeuring verlopen en/of via een camerasysteem.

Een andere uitzondering wordt voorzien voor auto’s met op zijn minst een Euro 4-norm die zijn aangekocht voor 1 januari 2019 (de bekendmaking van deze nieuwe regelgeving). Die auto’s zullen gedurende een nader te bepalen periode nog toegelaten zijn voor zover ze niet van eigenaar veranderen.

Er wordt wel gezegd dat er nog een oplossing wordt uitgewerkt voor oldtimers. Over hoe die oplossing er zal uitzien is nog niets bekend. Hoe dan ook sluit een oplossing voor oldtimers nog steeds liefhebbersauto’s en young-/oldtimers van minder dan 30 jaar uit van toegang tot het gewest (tenzij ze onder die “3.000 kilometer per jaar”-norm vallen).

 

Als er geen oplossing wordt gevonden voor eigenaars van oldtimers of andere liefhebberijauto’s dreigt dit een zware klap te zullen zijn voor het toerisme en natuurlijk voor de hobbyisten zelf. Wallonië, en de Ardennen in het bijzonder, zijn namelijk een geliefkoosde trekpleister voor oldtimerliefhebbers die er tussen de trajecten met hun geliefde vierwieler stoppen voor een hapje en een drankje, een overnachting of een bezoekje aan lokale bezienswaardigheid. Als deze bron van inkomsten zal wegvallen zal dit onvermijdelijk zware gevolgen hebben voor het toerisme in de regio. Het gewest heeft er dus alle belang bij om een eenvoudig uitzonderingsregime te voorzien voor auto’s met het oldtimerstatuut, al dan niet los van de “3.000 kilometer per jaar”-regel.

Bron : Autonews.be

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFOZwitserland

EXTRA tol in Zwitserland voor ZWAAR verkeer

Op autosnelwegen in Zwitserland moeten auto’s, campers en aanhangwagens/caravans met een MTM van 3,5 ton een tolvignet (Autobahnvignet) de weliswaar bekende vignetsticker. Je moet dus voor de aanhangwagen/caravan een EXTRA vignet kopen.

Campers boven de 3,5 ton MTM moeten steeds de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betalen, ook buiten de snelwegen. Bestuurders moeten zich hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen.
Bij NIET bemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verblijfsduur. Ook voor de dagen dat je op de camping staat moet je dus betalen.

Autobahnvignet Zwitserland 2022

Meer info omtrent de Schwerverkehrsabgabe kan je vinden op de Zwitserse website van het Federale bureau voor douane- en grensbeveiliging (FOCA)

OPGEPAST : Deze federale heffing afhankelijk van het totale gewicht, het emissieniveau en de gereden kilometers zijn van toepassing in Zwitserland en het Vorstendom Liechtenstein.

Bron : Federale bureau voor douane- en grensbeveiliging (FOCA)

BLOGCAMPER DIEFSTALNUTTIGE INFO

Doc-card STOP

Meer veiligheid voor uw identiteitsdocumenten identiteiteitsdocument(en) GESTOLEN of VERLOREN
Laat ze onmiddellijk blokkeren

Net zoals bankkaarten, kunnen ook identiteitspapieren voor malafide praktijken worden gebruikt als ze in verkeerde handen vallen. Daarom is het erg belangrijk om ze te laten blokkeren in geval van verlies of diefstal. Met één telefoontje naar DOC STOP, een dienst van de FOD Binnenlandse Zaken, die elektronische identiteitskaarten, paspoorten en verblijfsvergunningen (van het type chipkaart) blokkeert, kunt u misbruik voorkomen.


De juiste reflex – DOC STOP
Iedere burger kan terecht bij DOC STOP om het verlies, de vernietiging of de diefstal van Belgische identiteitsdocumenten door te geven en deze te laten blokkeren. Deze dienst is alle dagen, dag en nacht, gratis bereikbaar via het telefoonnummer 00800 2123 2123 (of +32 2 518 2123).
Ook voor een verloren of gestolen rijbewijs bent u hier aan het juiste adres. Of u nu in het buitenland verblijft of in België bent, u belt in dergelijk geval best onmiddellijk DOC STOP.
Het verlies of de diefstal wordt dan direct doorgegeven aan CHECKDOC, een toepassing die werd ontwikkeld door de FOD’s Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en de federale politie. CHECKDOC wordt gebruikt door alle diensten en bedrijven (banken, hotels, autoverhuurbedrijven …) die een financiële, commerciële of administratieve transactie willen verrichten. Via CHECKDOC kunnen zij dan controleren of het identiteitsdocument dat hen wordt voorgelegd, niet door de overheid als verloren, gestolen of ongeldig werd geregistreerd.

U hebt DOC STOP gebeld … wat nu?
Enkele dagen nadat u DOC STOP hebt gecontacteerd, ontvangt u per brief een bevestiging van uw aangifte van verlies of diefstal. Wanneer u uw document toch nog terugvindt, hebt u zeven dagen de tijd (vanaf het moment van uw aangifte) om het te laten deblokkeren. Na die zeven dagen wordt het document geannuleerd en moet u bij de gemeente een nieuw exemplaar aanvragen. Wanneer het gaat om een paspoort, wordt dit onmiddellijk na uw aangifte bij DOC STOP automatisch geannuleerd.
Na uw aangifte bij DOC STOP moet u zo snel mogelijk aangifte van diefstal van uw identiteitsdocument doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau zodat er een proces-verbaal kan worden opgesteld.
In het geval van verlies of vernietiging moet u zich wenden tot betreffende dienst bij uw gemeente. Wanneer het gemeentehuis is gesloten en u toch dringend een voorlopig attest nodig hebt, kunt u het verlies van uw identiteitskaart of paspoort ook aangeven bij een politiebureau. Wanneer het gaat om een verblijfsvergunning, moet u altijd eerst aangifte doen bij de politie voor u naar het gemeentehuis gaat.
Na uw aangifte zult u van de plaatselijke politie of van uw gemeente een bewijs ontvangen van het verlies, de diefstal of de vernietiging. Dat document is een maand geldig en dient ter vervanging van uw identiteitsdocument, in afwachting van uw nieuwe kaart of paspoort.

Bank- kredietkaarten – CARD STOP