De Italiaanse stad Venetië voert een eerder aangekondigd plan in om entreegeld (tot 10 euro) te vragen aan toeristen die de stad willen bezoeken. Vanaf juni zal je als toerist op voorhand moeten reserveren, afhankelijk van de drukte betaal je 3 tot 10 euro. De Venetiaanse overheid ziet het entreegeld als een moeilijke, maar juiste maatregel om te vermijden dat de stad ten onder gaat aan het massatoerisme.
Venetië, in het noorden van Italië, lokt elk jaar naar schatting 30 miljoen toeristen. Slechts een beperkte groep blijft ook echt in de stad zélf overnachten. Het merendeel zijn dagjestoeristen, of ze blijven slapen op de cruiseschepen die de stad aandoen. Inwoners klagen al langer over de massa dagjestoeristen. De kosten voor het schoonmaken lopen hoog op, ook het onderhouden en restaureren van de monumenten neemt een flinke hap uit het budget. Bovendien bedreigen de enorme cruiseschepen die tot vlak in het oude stadscentrum komen niet alleen het milieu, maar ook de stabiliteit van de gebouwen.
Vorig jaar keurde de Italiaanse regering na jarenlang palaveren een verbod op grote cruiseschepen van meer dan 25.000 ton goed. En nu komt het stadsbestuur met een reserveringssysteem en entreegeld voor de dagjestoeristen. Burgemeester Luigi Brugnaro lanceerde het voornemen begin 2019 al, maar het werd door de coronacrisis op de lange baan geschoven. Maar vanaf juni is het dus echt zover. Toeristen zullen vanaf dan moeten reserveren. Ze betalen dan 3 tot 10 euro per dag, afhankelijk van de drukte op het moment dat ze Venetië willen bezoeken.
Het gaat om een proefproject van een half jaar. Als het positief geëvauleerd wordt, gaat het vanaf januari volgend jaar effectief in. “We zijn de eerste in de wereld die dit moeilijke experiment zullen uitproberen”, schrijft burgemeester Brugnaro op Twitter. “Velen hebben vandaag begrepen dat het boekingssysteem de juiste manier is om naar meer evenwicht in het toerisme te gaan.”
UITZONDERINGEN
“Vanaf juni zullen dagjestoeristen een bezoek kunnen reserveren via een website die nu in de maak is”, zegt Simone Venturini, binnen het stadsbestuur bevoegd voor Toerisme, aan de Italiaanse krant La Repubblica. “Wie boekt, zal extra’s krijgen, zoals kortingen bij een bezoek aan een museum. Om de toegangsprijs te bepalen, zullen we een maximum van 40.000 of 50.000 bezoekers per dag instellen.”
Inwoners van de regio Veneto, waar Venetië deel van uitmaakt, zullen ook moeten reserveren, al hoeven zij geen inkomgeld te betalen. Ook toeristen die in de stad zelf overnachten, hoeven niet te betalen omdat zij al toeristenbelasting betalen. Er zijn nog uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld naar de stad komt voor een begrafenis of om een familielid te bezoeken. Aan dat lijstje zouden in de komende weken nog uitzonderingen worden toegevoegd.
In de toekomst zouden er mogelijk ook toegangspoortjes kunnen komen aan belangrijke aankomstplaatsen in de stad.
BIËNNALE
Door de coronacrisis lag het toerisme in Venetië bijna twee jaar plat, maar de toeristen zijn weer aan het terugkeren. Het voorbije paasweekend was het eerste echte signaal dat het weer business as usual is, met meer dan 125.000 bezoekers. Daarmee zou het aantal toeristen weer net zo hoog geweest zijn als voor de pandemie. “Het toerisme is opnieuw vertrokken, en dat is een bron van opluchting voor de sector”, schreef burgemeester Brugnaro.
En er komen nog drukke tijden aan, want over enkele dagen gaat de Biënnale van Venetie van start, het oudste en grootste kunstenfestival ter wereld. Komende maandag is bovendien een vrije dag in Italië.
BRON : VRT nieuws
CamperFun.eu | Johnny Penasse