Maand: april 2023

BelgiëBLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWSNederlandNUTTIGE INFO

Pelts gezin vindt gestolen mobilhome terug na massale oproep via sociale media

Een Pelts gezin heeft enkele bange dagen achter de rug nadat donderdagavond hun mobilhome werd gestolen langs hun woning op de Ringlaan in Overpelt. Een oproep via sociale media ging viraal. Zaterdag kreeg Dorien Van den Broeck het verlossende bericht dat hij was gevonden in de Nederlandse Budel.

De Donderdag om 23 uur werd de zes jaar oude Fiat Ducato van Dorien Van den Broeck en haar gezin gestolen. “Pal naast de woning”. verteld ze. Toen we dit vrijdag ontdekten hebben we onmiddellijk de politie verwittigd. Voor ons was dit een enorm zware klap. Mijn man en ik gebruikten hem niet alleen voor uitstappen met onze twee kinderen, het is ook onze enige wagen. Voor de rest hebben we inmiddels geen auto nodig. Het voelt gewoon onrechtvaardig dat iets waar je hard voor hebt gewerkt, naast je deur wordt gestolen. Dus we wilden hem op een of andere manier terugvinden, al was de hoop niet erg groot. Om alles wat vooruit te helpen deed Dorien een oproep via Facebook. Het bericht ging viraal en werd 15.000 keer gedeeld. “Daar waren we wel van onder de indruk. De camper-gemeenschap hangt duidelijk heel hecht aan elkaar”.

De aanpak wierp al snel zijn vruchten af “Zaterdagnacht kon ik door heel de toestand de slaap niet vatten. Dus zat ik op mijn smartphone wat door mijn berichten te scrollen. En toen ging ik ook eens kijken in mijn spam. Het eerste bericht dat ik opende bevatte een foto van onze mobilhome op een takelwagen, met als onderschrift dat hij in opdracht van de politie was getakeld in Budel.
Hij zou staan bij een bergingsbedrijf in Eindhoven. Meteen hebben we de politie en het takelbedrijf gebeld. Ondertussen hebben we de bevestiging dat we hem maandag terug kunnen gaan oppikken. Dat is natuurlijk allemaal positief, al weten we nog niet of hij beschadigd is of dat er zaken zijn uitgebroken.

Camera’s
Wie achter de diefstal zit, is voor het gezin onduidelijk. “In elk geval hebben ze het lef gehad om een diefstal te plegen langs een Ringweg. We hadden donderdag ook nog het licht beneden laten branden voor we gingen slapen, dat heeft hen allemaal niet afgeschrikt.
De politie wist dankzij camera’s aan de grens met Hamont dat de daders richting Budel zijn gereden. Vlak voor de grens hebben ze onze mobilhome dan achtergelaten. Een goede afloop dus, ongetwijfeld dankzij het vele delen op Facebook.

BRON hbvl.be Geert Van Baelen

KLIK op foto en maak je snel GRATIS lid van onze FB groep  GESTOLEN Caravans en Campers


BLOGNUTTIGE INFOSpanje

Wat zijn de meest voorkomende boetes voor kampeerauto rijders in Spanje?

Ben je leuk met de kampeerauto of camper op vakantie in Spanje, word je aangehouden door de politie. Het kan iedereen overkomen waarbij het niets uitmaakt of je een buitenlands of een Spaans kenteken hebt. De verkeersregels gelden voor alle weggebruikers. Maar wat zijn de meest voorkomende boetes voor kampeerauto en camper toeristen?

De Spaanse ANWB is RACE en deze ‘Real Automóvil Club de España’ heeft in een artikel  de meest voorkomende bekeringen voor kampeerauto en/of camperrijders op een rijtje gezet. Als je met de kampeerauto of camper  rijdt in Spanje moet je net zoals elke andere weggebruiker aan de in Spanje geldende verkeersregels voldoen. Doe je dat niet, dan kun je een bekeuring krijgen. Hieronder de meest voorkomende voor kampeerauto toeristen.

PARKEREN
Een kampeerauto wordt in Spanje als een normaal voertuig gezien wat betekent dat je overal waar auto’s mogen parkeren (aparcar) ook de kampeerauto neer mag zetten, om te parkeren. Daarbij mag je andere weggebruikers niet hinderen. Er kunnen voor kampeerauto’s en campers lokale verboden en regels gelden. Boetes tussen 80 en 200 euro.

OVERNACHTEN/KAMPEREN
Hier moeten we twee Spaanse woorden onderscheiden: ‘acampar’ wat kamperen betekent en ‘pernoctar’ wat overnachten betekent. De regel is dat men in een kampeerauto/camper mag overnachten (pernoctar) als deze goed geparkeerd staat. Er zijn steeds meer gemeenten die verbodsborden plaatsen dus houd daar lokaal rekening mee. Wat niet mag, is kamperen (acampar). Dat betekent onder andere de zonneschermen opendoen, stoelen en tafels buiten zetten, schotelantenne omhoog etc. Doe je dit in een beschermd gebied dan kunnen boetes oplopen tot 6.000 euro.

SNELHEID
Net zoals andere weggebruikers moet je met een kampeerauto of camper de snelheid respecteren. Op snel- en autowegen mag je net zoals met een auto 120 km/uur rijden en op secundaire wegen 90 km/uur. Rij je te hard dan kan dat een boete opleveren tussen 100 en 600 euro.

ZONDER GORDEL
Het rijden zonder autogordel is ook voor kampeerauto en camperrijders verboden. De ‘cinturón de seguridad’ moet altijd om worden gedaan. Doe je dat niet dan kan dat boetes opleveren van 200 euro. In Spanje kost dat de rijbewijshouder ook 4 rijbewijspunten.

TE ZWAAR BELADEN
Een andere veelvoorkomende overtreding is een kampeerauto of camper die te zwaar beladen is. Wat dat gewicht is, hangt af van het type voertuig, maar ben je te zwaar beladen dan kan dat boetes opleveren tussen de 301 en 4.000 euro.

ANDERE BEKEURINGEN
Recent is de verkeerswet veranderd in Spanje en gelden nieuwe regels met nieuwe verboden en boetes . Daarbij moeten mensen met een Spaans rijbewijs rekening houden met boetes en het verliezen van rijbewijspunten. Wat niet meer mag, is het rijden met mobiele telefoon achter het stuur (boete 200 euro), gebruik van radarverklikkers (500 euro), uit de auto gooien van dingen (500 euro).

BRON spanjevandaag.com

BLOGCAMPER NIEUWSSpanje

Ongenoegen over het Campertoerisme

Iedereen merkt dat campers, zwerfwagens, mobilhomes en tot slaapplaats ingerichte bestelwagens zich meer en meer in het verkeer begeven. Weinig buitenlandse voertuigen omwille van de bereikbaarheid, maar wel heel veel Spaans geïmmatriculeerde vierwielers zoeken mooie, intieme en rustige plaatsjes uit om zich te positioneren. Door het feit dat autocaravanes een groter formaat aangemeten krijgen is het soms moeilijk om zich op gewone parkeerplaatsen in te voegen.

Er zijn te weinig parkeerplaatsen voorzien om deze rijdende huisjes een deftig parkeerbestaan te laten leiden en op deze manier komen veel van deze voertuigen op plaatsen terecht waar ze storend werken of in het zicht staan van de lokale bewoners.

Populair campertoerisme
De paasweek heeft opnieuw getoond hoe intensief deze niche wordt beleefd. Op diverse locaties verspreid over het zuiden van het eiland stonden er honderden, zo niet duizenden kampeervoertuigen – van de meest luxueuze kampeerauto tot eenvoudige bestelwagentjes die geheel of partieel kunnen worden omgebouwd om dezelfde functie te vervullen.

Veel campers stonden aan stranden en op locaties die er zich geografisch toe leenden, in sommige gevallen ook in verboden gebieden, maar de overheid is tolerant geweest. Er werden geen ernstige overtredingen gesignaleerd. Ook omdat sommige gemeenten, zoals Granadilla, dit jaar het campertoerisme aan banden hebben gelegd. Omdat het campertoerisme jaar na jaar populairder wordt, moet er nu gezocht worden naar een oplossing.

Duurzaam toerismemodel
Naar aanleiding van de aanwezigheid van zwerfwagens voor de woningen in de Avenida Amsterdam in Los Cristianos zijn er opnieuw klachten over de aanwezigheid op niet-gereglementeerde parkeerplaatsen. 
Leden van de Asociación de autocaravanas y campers homologados – de vereniging van gehomologeerde campers op Tenerife – hebben vorige week vergaderd, samen met Más x Arona om de huidige situatie en de nabije toekomst van dit duurzame toerismemodel te bespreken. MásPorArona is ontstaan als een politieke groepering met een socialistische ideologie met als doel oplossingen te bieden voor problemen en zorgen die ontstaan bij de inwoners van de gemeente Arona.

Na een aantal ontmoetingen tussen de twee partijen verklaart Más x Arona dat zij dit model van duurzaam toerisme verdedigt als er een reglementering ter zake komt en indien er voldoende ruimte is om deze vorm van toerismebeleving onder te brengen.
Deze activiteit en de mensen die voor deze vorm van toerisme kiezen, helpen en hebben een duidelijke en positieve invloed op de economie van het gebied waar zij staan.  

Ambtelijk verzuim
Más x Arona en ACATenerife zijn het erover eens dat Arona dringend verschillende goedgekeurde en gereglementeerde parkeerlocaties moet inrichten om deze toeristische activiteit op een duurzame en respectvolle manier te kunnen accommoderen. Daardoor zouden er minder problemen ontstaan, want veelal is er onverdraagzaamheid door de hinder, lawaai, afvalbeheer en ongepaste bezigheden die occasionele zwerfwagengebruikers veroorzaken.

Woordvoerder van ACATenerife, Dácil León, betreurt de passiviteit van de schepen/wethouder voor de veiligheid van de gemeente Arona, aangezien hij de herhaalde eisen van ACATenerife en andere soortgelijke groeperingen, alsook de vele klachten van buurt- en ondernemingsgroepen heeft genegeerd. Door zijn ambtelijk verzuim om oplossingen te vinden zijn er recent problemen ontstaan in Playa de Las Américas, Los Cristianos en Palm-Mar.

Más x Arona vindt het een prioriteit om een gemeentelijke verordening op te stellen die het mogelijk maakt om gedurende een beperkte periode openbare plaatsen of gereglementeerde locaties toe te wijzen aan het campertoerisme. Daar kunnen dan minimale diensten worden aangeboden, zoals de grijswaterafvoer naar de riolering, drinkwater- en elektriciteitsvoorziening. Er is nog veel werk aan de winkel in Arona.

BRON tenerifeconnect.be foto Guy Devos

BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

Gemeenten binnenland Valencia regio openen 34 punten voor kampeerauto’s om bevolkingskrimp tegen te gaan

Via de Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) stimuleert de regionale overheid van de Valencia regio het wonen, werken en toerisme in 178 gemeenten die zich in het binnenland van de autonome regio bevinden en een hoog risico hebben om ontvolkt te raken. Een van de maatregelen is de stimulatie van het toerisme, zoals met de Ruta 99 waar we HIER al over hebben geschreven. Daarnaast zijn er financiële middelen voor gemeenten om kampeerauto parkeerplaatsen en voorzieningen aan te brengen waarvan er inmiddels 34 zijn.

AVANT is ontstaan als een noodzakelijke inzet van de regionale overheid van de Comunidad Valenciana (Valencia regio) om de strijd tegen de bevolkingskrimp in het hele gebied aan te gaan. Op dit moment bestaat AVANT  uit 178 gemeenten die risico lopen op bevolkingskrimp, van de 542 gemeenten die deel uitmaken van de autonome regio. Het hoofddoel van AVANT is het vinden van een evenwicht en het samenwerken met verschillende overheden, niet alleen om bevolkingskrimp te stoppen, maar ook om de opvallende verschillen in gemeenten met minder inwoners om te keren, de levenskwaliteit en het welzijn van de bewoners te verbeteren, basisdiensten te waarborgen en duurzame economische groei en werkgelegenheid in het gebied te ontwikkelen.

Dit jaar heeft de regionale overheid meer dan 800.000 euro geïnvesteerd om gemeenten te ondersteunen bij het openen van nieuwe servicepunten voor kampeerauto’s, om zo het toerisme in landelijke gebieden te bevorderen. De Valencia regio heeft al 34 van deze punten in gemeenten die risico lopen op bevolkingskrimp en is daarmee de eerste autonome regio van Spanje die een netwerk van kampeerautoparkings op heeft gezet om bevolkingskrimp in heel het gebied te bestrijden en het hele jaar door toeristen te trekken.

Het profiel van een kampeerauto reiziger komt overeen met dat van een toerist met een hoog tot middelmatig inkomen, die het hele jaar door reist en zeer milieubewust is. Naar verwachting zal het aantal kampeerauto reizigers in Europa de komende jaren verdubbelen en de meeste van hen hebben de hele mediterrane regio als favoriete bestemming.

AVANT stelt dat de creatie van deze servicepunten  en de gemakkelijke locatie via de applicaties die kampeerauto reizigers gebruiken de perfecte combinatie vormen om deze Europese toeristen naar de binnenlandse gebieden te trekken. Jaarlijks worden alleen al in Duitsland 100.000 campers geregistreerd. De 34 nieuwe kampeerautoparkings bevinden zich in gemeenten zoals Albocàsser, Chera en Tàrbena.

BRON spanjevandaag.com



BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

Tijdens Pasen hebben meer dan 100.000 kampeerauto’s door Spanje gereden

Caravaning blijft jaar na jaar aanhangers winnen. De vrijheid van beweging (vandaag strand/morgen bergen), zonder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden, zonder haast of schema’s en in direct contact met de natuur blijven de belangrijkste attracties van een sector die al gevestigd is in ons land. En dat was de <afgelopen Semana Santa Paasvakantie ook te merken met duizenden kampeerauto’s die de straten opgingen.

De Spaanse Vereniging van de Caravaning Industrie en Handel (ASEICAR) schat dat meer dan 100.000 kampeerauto’s, campervans en caravans tijdens de Paasvakantie op de Spaanse wegen hebben gereden op zoek naar strandbestemmingen, vooral aan de Middellandse Zeekust en in berggebieden.

Hoewel het nog steeds mogelijk was om beschikbare huurvoertuigen te vinden, was 90% van hen al wekenlang gereserveerd, sommige zelfs sinds het begin van het jaar. Naast de 8.000 kampeerauto’s en campervans in de verhuurvloot, hebben meer dan 90.000 eigen voertuigen, inclusief caravans, zich aangesloten bij de Semana Santa vakantie.

In totaal hebben ongeveer 300.000 mensen (gemiddeld 3 personen per voertuig) deze dagen genoten van het toerisme door Spanje, met een gemiddelde route van tussen de 5 en 7 dagen en een gemiddelde dagelijkse uitgave van ongeveer 200 euro per voertuig voor brandstof, restaurants en winkels.

Wat betreft het profiel van de kampeerautogebruiker blijft dit het gepensioneerde echtpaar, maar stijgt het aantal gezinnen met jonge kinderen, groepen en vrienden ook. Bij campervans zijn het vaak jonge sportieve stelletjes die op pad gaan met iets minder luxe. Het profiel van de caravangebruikers blijft gezinnen.

Vanuit ASEICAR  wordt de noodzaak benadrukt om het aantal camperplaatsen in Spanje (momenteel 1.200) te verhogen om spontane concentraties op drukke plaatsen te voorkomen. De bond schat dat er nog eens 2.000 plaatsen nodig zijn om de voertuigen op te vangen die jaarlijks door Spanje reizen.

Tegelijkertijd waarschuwt de bond voor de opkomst van ‘pseudo-professionals’ of particulieren die hun voertuig verhuren, maar die de welverdiende vakanties in gevaar brengen. ASEICAR raadt altijd aan om naar officiële vestigingen te gaan waar verschillende campers vergeleken kunnen worden op basis van het aantal mensen dat gaat reizen, perfect gecontroleerd, met de juiste documentatie en speciale verhuur verzekering.

BRON spanjevandaag.com

BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

Mag je in een kampeerauto wonen en ingeschreven staan als je vaste woonadres in Spanje?

Kampeerauto’s en campers bieden vele voordelen, waaronder het gemak van reizen met accommodatie, waardoor je geld bespaart op hotels en appartementen. Daarnaast bieden ze vrijheid en flexibiliteit in reisroutes en bestemmingen, en kun je je overal thuis voelen. Tegenwoordig zijn er indrukwekkende modellen te koop, met alle comfort en luxe die vergelijkbaar zijn met die van een traditioneel huis. Daarom kiezen veel mensen ervoor om ze te gebruiken als hun favoriete transportmiddel bij het reizen of op vakantie gaan.

Sommige mensen willen hun liefde voor kampeerauto’s en campers echter naar een hoger niveau tillen door ze als hun permanente verblijfplaats te gebruiken. Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk en legaal is in Spanje.

Kamperen of Parkeren
Om te beginnen is er een verschil tussen kamperen (acampar) en het parkeren (aparcar of estacionar) van een kampeerauto of camper. Kamperen betekent dat je ’s nachts in het voertuig slaapt en extra spullen zoals een luifel, tafel en stoelen buiten opzet. In Spanje kun je op een standaard parkeerplaats parkeren, maar kamperen op straat of op willekeurige plaatsen is niet toegestaan. Het is alleen toegestaan op speciaal aangewezen kampeerterreinen.

De wet- en regelgeving voor deze kampeerterreinen valt onder de verantwoordelijkheid van de autonome regio’s en gemeenten, wat betekent dat de specificaties kunnen variëren tussen verschillende plaatsen. Echter, het is algemeen overeengekomen dat het verblijf beperkt is, variërend van enkele dagen tot maximaal elf maanden, afhankelijk van de regio en het type terrein.

Wonen in een kampeerauto
Als je in je kampeerauto of camper wilt wonen en je wilt inschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie (empadronamiento), wordt het ingewikkeld omdat je een vast woonadres moet hebben en geen rijdend voertuig mag opgeven. Om permanent in je kampeerauto te wonen, zou je constant van locatie moeten veranderen om boetes te vermijden, waardoor het onmogelijk wordt om je in te schrijven. Het is echter nodig om je in te schrijven om toegang te krijgen tot openbare gezondheidszorg, om je kinderen naar school te sturen, om bepaalde bureaucratische en administratieve procedures uit te voeren, enzovoort.

Wat gebeurt er als ik een eigen stuk land heb en daar in mijn kampeerauto of camper wil wonen? In dat geval moet je voertuig een certificaat van bewoonbaarheid (cédula de habitabilidad) hebben, wat uiterst moeilijk is om te verkrijgen voor deze voertuigen.

Na alles wat hierboven is besproken, is er slechts één scenario waarin je je kunt inschrijven en in je kampeerauto of camper kunt wonen. Het Staatsbulletin van 2 mei 2020 bepleit inschrijving in slecht onderhouden woningen (infraviviendas) en voor mensen zonder huisvesting, waarbij het mogelijk zou zijn om een kampeerauto op een geldige manier in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. In ieder geval zou dit worden beschouwd als slecht onderhouden woning en de Sociale Dienst zou verantwoordelijk zijn om te beslissen of je je kunt inschrijven  en er kunt wonen, afhankelijk van je middelen en persoonlijke omstandigheden.

BRON spanjevandaag.com

BLOGCAMPERPLAATSENNederland

Campererf Buitenplaats Molenweide

Camperplaats BETALEND
Plaats : Leidschendam
Adres : Stompwijkseweg 27, 2266 GC Leidschendam NEDERLANDS
Telefoon : +31 623540047
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 52.08284, 4.420088
Aantal plaatsen : 25
Opening/sluiting : Open zie website
Site code : #305994 Park4night 100713 Campercontact
Vlag Nederland
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Nee
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Verhard en grasveld
Douches : Nee
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Nee
Huisdieren toegestaan : Nee
Wasserette : Nee
Bakkerij : Nee
Betaling servicepunten : Online
Reserveringssysteem : Ja online
Zwembad : Nee

.

BLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWSDuitslandPolen

Politie rijdt gestolen camper klem in… Polen: “Nooit gedacht, echt puik politiewerk”

REKKEM – Hij kan het zelf nauwelijks geloven. Nog geen 24 uur nadat Gino Broutin (58) op zijn verjaardag zijn camper gestolen was heeft hij hem terug. Politiepatrouilles konden de camper klemrijden in Polen. Twee verdachten werden aangehouden.

“Hij valt zeker op tussen alle andere campers, maar ik geloof niet dat ik hem ooit terugzie. Waarschijnlijk wordt de camper gedemonteerd en zullen de stukken verkocht worden”, zuchtte Gino Broutin dinsdagmiddag nog. Net op zijn 58ste verjaardag merkte de Rekkemnaar dat zijn peperdure camper gestolen was.

In de nacht van maandag op dinsdag gingen dieven aan de haal met zijn nochtans goed beveiligde voertuig – kostprijs: 78.000 euro, zonder inboedel. Meteen ging de politie aan de slag. Met succes blijkt nu. “Gisterenavond om 22.30 uur kreeg ik een telefoontje dat mijn camper werd opgemerkt in Frankfurt”, vertelt Gino.

Van Frankfurt tot Polen
Vanaf dan ging alles snel. “De Duitse politie zette massaal de achtervolging in, maar de dieven zetten koers richting de Poolse grens. Daar werden ze echter opgewacht door Poolse agenten. Die konden twintig minuten na middernacht mijn camper klemrijden. Er zaten twee mannen in die werden opgepakt”, doet Gino het relaas.

Eind goed, al goed – en alsnog een beetje een verjaardagscadeau voor de man. Al is dat relatief. “Er werd me verteld dat de camper niet rijvaardig is. Hij staat nu in een depot van de politie. Via de verzekering probeer ik hem zo snel mogelijk hier te krijgen. Niet dat ik hem snel zal terug hebben, maar ik zal hem terughebben.”

Gino had het niet meer verwacht. “Ik moet echt zeggen dat de agenten van de politiezone Grensleie puik werk leverden. Meteen zetten ze heel wat mankracht in om met de collega’s in het buitenland te overleggen. En zie, zo zal ik mijn camper – en ook mijn sandalen – terughebben.”

BRON nieuwsblad.be Joerie Dewagenaere

KLIK op foto en maak je snel GRATIS lid van onze FB groep  GESTOLEN Caravans en Campers

BLOGCAMPERPLAATSENNederland

Camping Sollasi

Camperplaats BETALEND
Plaats : Noordwijkerhout
Adres : Duinschoten 14, 2211 ZC Noordwijkerhout NEDERLANDS
Telefoon : +31 252376437
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 52.284698, 4.50516
Aantal plaatsen : 50
Opening/sluiting : Open 01/03 – 31/10
Site code : #22205 Park4night 77763 Campercontact
Vlag Nederland
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Gras
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Ja
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Ja
Bakkerij : Ja
Betaling servicepunten : Cash & Online
Reserveringssysteem : Ja online
Zwembad : Nee

.

BLOGCAMPER NIEUWSNederland

Camping Ons Wijland ontpopt zich in korte tijd tot gastvrij gat in de markt

Elke standplaats op de nog maar 4 maanden oude camping aan de Oud Adese Hofdijklaan is het komende paasweekeinde bezet. Dat geeft het Leiderdorpse echtpaar Arjen (41) en Ties Bogert niet alleen eer van hun recente werk, maar bevestigd ook dat hun sprong in het diepe een juiste keuze was. Ons Wijland leeft. “Gastvrij zijn, vriendelijk en behulpzaam; dan heb je al de helft gewonnen.”

OUD ADE/LEIDERDORP De plaatsbepaling van de Hofdijklaan is altijd een tikkeltje ingewikkeld. De ventweg van de provinciale weg N446 grenst direct aan Leidersdorp, de dorpskern van Hoogmade ligt enkele honderden meters verderop, maar de laan hoort officieel bij Oud Ade, gemeente Kaag en Braassem. Op de website van Ons Wijland wordt het topografische probleem vakkundig omzeild. ‘Aan de rand van Leiden en Leidersdorp’, staat er.

Groter
In hun riet bedekte villa, met uitzicht op een weids polderlanschap, vertellen de campinghouders – met zes kinderen – over de ommezwaai in hun leven. “Een eigen camping was voor mij altijd een lang gekoeserde droom”, begint Arjen “ik runde mijn eigen bouwbedrijf, maar die droom werd steeds groter en ik ging steeds intensiever op zoek naar een plek waar ik kon beginnen.”
Hij zocht tot aan Zaltbommel, totdat ‘om de hoek’ een groot vrijstaand huis in de verkoop kwam, met een fors wijland erachter. Na de aankoop moest de gemeente natuurlijk wel de aanvraag goedkeuren om er een camping te mogen beginnen. “Want we wilden natuurlijk geen taferelen die doen denken aan de tv-programma Ik Vertrek”, zegt Ties. Dat was zeker niet het geval, beaamt haar man Arjen, die een verdekt compliment uitdeelt. “We konden merken dat Kaag en Braassem echt een recreactiegemeente is.”
De vergunning kwam er dus en vervolgens moest Bogerd alle kennis en kunde die hij in de bouwwereld had opgedaan, voor de inrichting zijn eigen landelijke paradijsje gebruiken. Hij zette een omvangrijk toiletgebouw neer, groef elektra in en een drainage en een trampoline. Uiteindelijk werd zelfs een complete sloot gegraven. ” Waarin de kinderen vorig jaar al hebben gezwommen. Het werk is hier eigenlijk nooit af, zegt hij, zonder een spoortje verzuchting. Hegjes, een schelpenpad zn een paar vaste, ingerichte tenten staan op het verlanglijstje.
Het receptiehuisje, als meest recent deelproject, staat er al.

Boerderij Kwakernaak is de buurman. Vier maanden geleden kwamen twee vakantie vierende Zweden daar prijswinnende boerenkaas kopen, en vroegen naar een camperplaats in de buurt. Ze werden naar een stuk perceel verderop verwezen. “Daarmee werden ze onze eerste klanten”, herinnert Ties Bogerd zich. Daarna volgden er snel meer en Ons Wijland mocht bovendien rekenen op goede reviews, zeker niet onbelangrijk in de internationale camperwereld.

Fietsjes
Leiden ontbeert een officiële camperplaats van enige omvang en daar profiteren de nieuwbakken aanbieders in Oud Ade van. “Ze komen hier voor Naturalis, voor de Hortus, voor Corpus, voor de Keukenhof en soms zijn het ook ouders van kinderen die in Leiden studeren”, weet Ties inmiddels. “Electrische fietjes mee, en je bent er zo.”
De nationale, verregende, Campingdag van afgelopen zaterdag ging aan de Hofdijklaan voorbij. Extra aandacht is altijd welkom, maar in de aanloop naar de paasdagen bleek dar de camping met zijn 24 plaatsen voor het eerst geheel bezet is. “Dit is voorlopig ook het maximum” meent Tries. “We moeten ervoor waken dat we hier niet zo’n ononderbroken witte rij met campers krijgen. Dit is geen gezellig beeld.”

Gespannen
Zij plant vooruit en doet in hoofdzaak de administratie. Hij verricht de noeste arbeid, een ideaal koppel dus. Hoewel Ons Wijland het hele jaar open is, zijn de exploitanten gespannen voor hun allereerste zomer.
“Ik verhuur mezelf nog drie dagen in de week als timmerman” vertelt Arjen. Daarmee geeft hij aan dar de uitgekomen droom voorlopig nog financieel gestut moet worden. Toch zijn de voortekenen ronduit goed evenals de digitale recensies.
“We bekijken het stapje voor stapje.”

BRON leidschdagblad.nl Foto Taco van der Eb
Arjen en Ties Bogerd op Ons Wijland.

@Camperfun

/Meer info omtrent deze Camper/Camperplaats klik hier

BLOGCAMPERPLAATSENNederland

Camping Ons Wijland

Camperplaats BETALEND
Plaats : Oud Ade
Adres : Hofdijklaan 33, 2374 BS Oud Ade NEDERLANDS
Telefoon : +31 648334961
Website : Klik hier
GPS coördinaten : 52.16756, 4.547894
Aantal plaatsen : 22
Opening/sluiting : Het hele jaar open
Site code : #393510 Park4night #104024 Campercontact
Vlag Nederland
Prijs : Betalend
Elektriciteit : Ja
Drinkwater : Ja
Grijs water : Ja
Zwart water : Ja
Vuilnisbakken : Ja
Ondergrond : Gras
Douches : Ja
Openbare toiletten : Ja
Draadloos internet : Nee
Huisdieren toegestaan : Ja
Wasserette : Nee
Bakkerij : Nee
Betaling servicepunten : Online betalingssysteem
Reserveringssysteem : Ja reservering
Zwembad : Nee

.

BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

Met de camper tussen de wijnranken? Het kan zelfs in West-Vlaanderen: “Het is een beetje zoals in de Moezel, maar met betere wijn”

Je waant je niet ergens op de rand van de Westhoek en de Leiestreek. Een enorme zwemvijver en rondom wijngaarden. Het is een nieuwe toeristische trekpleister in Kruiseke. Vanaf 17 april opent wijndomein Ravenstein er een camperpunt.

Tussen de heuvels met schitterende vergezichten. Links wijnranken, rechts wijnranken en vóór je wijnranken. Verfrissing nodig, dat kan met een frisse witte wijn of bubbels of met een sprong in de enorme zwemvijver. Toscane? Fout. De Provence? Mispoes. “Het is een beetje zoals in de Moezel”, meent schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit). “Maar dan met betere wijn.”

Want ook in de Moezelstreek zijn we niet. Neen, Kruiseke, godbetert. Schoon vertoeven was het er al, maar nu is het écht een toeristische trekpleister. Dirk Talpe en Patricia Lenoir van Wijndomein Ravenstein openen er namelijk op 17 april een camperpunt. “Ik had nog een verloren hoekje dat was vrijgekomen en ik wou het niet laten overwoekeren”, vertelt Dirk.

Bloemen
Tussen de wijngaarden is er plaats voor negen campers, telkens met stroom, wifi en servicepunt. Dirk en Patricia kregen heel wat hulp van onder meer Westtoer en Camperpunt Hooge Crater Ieper. Pluspunt, tijdens het verblijf kun je genieten van de prijswinnende wijnen vanop het domein. In de zomer kun je ook genieten van een ‘Wine and Dine’, die zes keer georganiseerd wordt, bij slecht weer is de wijnboetiek open.

Het blijft een opmerkelijk verhaal. “Had je me dit tien jaar geleden verteld, ik verklaarde je zot”, klinkt het. Toen zat hij nog in de bloemen. In 2017 stak hij de eerste wijnstok in de grond. Nu focussen Dirk en zijn vrouw zich volledig op de wijn. En nu dus ook het campertoerisme. “Zo klopt het hele verhaal”, meent hij. “Je hebt hier vrijwel alles in de buurt, er zijn hier zoveel toeristische troeven. Fiets- en wandelroutes passeren hier tussen Ieper, Kortrijk, Frankrijk en Wallonië.”

Toekomst verzekerd
Intussen is heel het gezin mee. Joke helpt vaak een handje op het wijndomein, Lore droomt ervan sommelier te worden en Jonas is net terug van Bordeaux, waar hij vinologie studeert. “Binnenkort trek ik 10 weken op stage naar Zuid-Afrika. En zeggen dat ik in het begin niet echt geïnteresseerd was”, lacht Jonas.

Zo is de toekomst voor deze toeristische trekpleister alvast verzekerd. “De immense investeringen zouden maar beginnen renderen vanaf de tweede generatie, het is dus wel leuk dat dit een echt familiebedrijf geworden is.”

Alle info via www.wijndomein-ravenstein.be

BRON nieuwsblad.be © Joerie Dewagenaere


Er komt een kampeerautoterrein op wijndomein Ravenstein: “Er zal plaats zijn voor negen campers”