Dag: 29 september 2023

BelgiëBLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWS

Camper van Gino (58) werd gestolen op zijn verjaardag, na 6 maanden (!) heeft hij hem terug

Na half jaar heeft Gino zijn gestolen camper terug, maar dief woont amper 15 km verderop: “Ik kan er toch geen muur rond bouwen?”

De ochtend van 4 april dit jaar merkte Gino Broutin (58) op dat zijn camper weg was. Gestolen en dat op zijn verjaardag. Nog geen 24 uur later werd zijn voertuig tegengehouden aan de Duits-Poolse grens. Nu maar liefst zes maanden later heeft hij zijn camper terug.

Gino belt vanuit Obernai. Een dorp in de Alsace in Frankrijk, vlakbij de Duitse grens, waar hij geniet van de wellicht laatste warme temperaturen. Overnachten doet hij in zijn camper. Niks speciaals? Had je het Gino 6 maanden geleden verteld dat hij daar even tot verpozing zou komen, had hij dat weggelachen.  

Even terug naar een halfjaar geleden. Op 4 april staat Gino Broutin uit Rekkem op – hij viert die dag zijn 58ste verjaardag – en merkt dat zijn camper niet meer op de parking staat. De speciale editie van de Fiat Bürstner, goed voor 78.000 euro exclusief inboedel, werd gestolen. Meteen schakelt hij de hulp van de politie in. Hoop dat hij zijn hotel op wielen nog terugziet is er niet. Het laatste signaal is namelijk opgepikt in Verviers.  

Echter, na nog geen 24 uur krijgt Gino telefoon dat zijn mobilhome terecht is. In Frankfurt dook hij op, waarna de Duitse politie massaal de achtervolging inzette. Aan de Poolse grens werd de dief opgewacht door een blokkade.  

Dat wilde echter niet zeggen dat de camper meteen terug naar de eigenaar kon gaan. Pas zo’n zes maanden later kan Gino er weer een ritje mee maken. Woensdag kon hij zijn bolide ophalen in de fabriek in Duitsland. “Eind juni was hij weer in het land”, vertelt Gino. “Het hele interieur was eraan. Alles wat meeneembaar was, was weg. Daarom dat na veel verhuizen mijn camper toch naar de fabriek werd teruggebracht.”  

Nu heeft hij zijn camper terug, in uitstekende staat. “Helemaal op punt, als een spiksplinternieuwe”, zegt hij tevreden. Toch is de miserie nog niet helemaal gedaan. “Ruim 2.000 euro aan spullen – van kleren tot kookplaat – zijn weg. Het is nu afwachten tot het proces op 12 oktober in hoeverre we dat bedrag zullen kunnen terugvorderen.”  

De rechter zal daar nog beslissen of het om heling of diefstal gaat. Wat Gino wel weet, is dat de dader een Fransman die op amper 15 kilometer woont van zijn huis in Rekkem. De angst blijft nu natuurlijk leven. “Je zou schrik hebben om hem buiten te laten staan. Eens we thuis zijn, gaat hij echter weer in de loods tot ik hem klaarmaak voor de zomer. Veel kan ik niet doen, alle beveiliging die mogelijk is, hangt eraan. Ik kan er moeilijk een muur rond bouwen.” 

BRON nieuwsblad.be Joerie Dewagenaere


lees ook Politie rijdt gestolen camper klem in… Polen: “Nooit gedacht, echt puik politiewerk”


BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOL

Kampeerauto toeristen moeten toeristenbelasting gaan betalen in Andorra

Het bergstaatje Andorra, gelegen tussen Spanje en Frankrijk in de Pyreneeën, richt haar economische pijlen op reizigers in campervans en kampeerauto’s, door hen te verplichten in te schrijven in het toeristen-register, waardoor alle reizigers vanaf 16 jaar die in het land overnachten 1 euro per nacht moeten betalen.

Het natuurtoerisme is in trek, iets wat alle reizigers in kampeerauto’s zullen hebben gemerkt in Spanje. Het natuurtoerisme had in Andorra al een belangrijke groei doorgemaakt in de afgelopen tien jaar, maar sinds de pandemie is deze vorm van toerisme nog populairder geworden. 

Deze toename heeft de verwachtingen van de toeristische bestemmingen in de bergen, waaronder het bergstaatje Andorra, in problemen gebracht. Andorra ontvangt meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar, een hele uitdaging als je bedenkt dat het een oppervlakte heeft van slechts 468 km², een grootte die vergelijkbaar is met die van de stad Madrid of de metropoolregio Barcelona.

Meer toerisme betekent meer investeringen en daarom heeft de regering van Andorra besloten zich te richten op een segment van het toerisme dat tot nu toe niet betaalde, namelijk reizigers in campervans en kampeerauto’s. Tot nu toe werden de aanwezige overnachtingsplaatsen echter beschouwd als parkeerplaatsen en niet als toeristische accommodaties. De regering van Andorra wil hieraan een einde maken door deze overnachtingsplaatsen gelijk te stellen aan andere toeristische accommodaties, zoals campings.

Daarom heeft de regering van Andorra een reglement goedgekeurd dat de ‘Ley de Alojamientos Turísticos’ (toeristen-accommodatie-wet) uitvoert. Dit reglement stelt dat alle reizigers die met hun campervan of kampeerauto overnachten bij een van de camperplaatsen, zich moeten registreren en 1 euro per nacht moeten betalen voor elke reiziger van meer dan 16 jaar.

Het nieuwe reglement stelt echter dat het parkeren bij de camperparkings (áreas de acogida de autocaravanas) beperkt is tot de daguren, tussen 7.00 en 23.00 uur. Dit betekent dat alle camperaars verplicht worden om een camperplaats (áreas de autocaravanas) te gebruiken om te kunnen overnachten. Bovendien is de maximale verblijfsduur op deze plaatsen beperkt tot 48 uur, om zo de doorstroom van reizigers te bevorderen.

Het grootste probleem is echter dat de plaatsen die de afgelopen jaren door de verschillende parochies van Andorra zijn aangewezen als camperplaatsen  volgens het nieuwe reglement als camperparkings worden beschouwd. Dit betekent dat men er niet meer ’s nachts mag overnachten. Volgens informatie van het Andorraanse Toeristenbureau zijn deze wijzigingen nog niet ingevoerd. Bij de meeste camperplaatsen is overnachten nog steeds toegestaan, maar dan voor een maximale periode van 48 uur.

De wet spreekt alleen over toeristische accommodaties. Net als in Spanje is deze wet bedoeld om toeristische accommodaties te reguleren, maar niet het parkeren van voertuigen op de openbare weg. Volgens de regering van Andorra liggen de bevoegdheden voor het parkeren van voertuigen op de openbare weg bij de zeven parochies waarin Andorra is verdeeld. Het is dus aan elke parochie om te beslissen of het parkeren van campers op de openbare weg ’s nachts is toegestaan. En dan zijn we dus weer terug bij het dilemma tussen parkeren (aparcar) en kamperen (acampar).

BRON: spanjevandaag.com Beeld: via canva.com