Maand: november 2023

BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

Alles wat je moet weten over de nieuwe gele driehoeken op de Spaanse wegen

De veiligheid op de wegen is een belangrijk onderwerp voor de Spaanse verkeersdienst (DGT) in Spanje. Het verminderen van het aantal ongevallen met fietsers, voetgangers en persoonlijke mobiliteitsvoertuigen zoals elektrische steps is dan ook een van hun belangrijkste doelstellingen. In grote steden zoals Madrid zijn plotseling witte en gele driehoeken te zien die bestuurders informeren om hun snelheid te verminderen. Maar wat betekenen deze drakentanden?

Deze geel gekleurde driehoeken zijn geïnspireerd op de tanden van draken en dienen als waarschuwing voor drukke gebieden om zo ongelukken te voorkomen. Het probleem is echter dat veel bestuurders niet bekend zijn met de betekenis van deze gele driehoeken. 

De ‘drakentanden’ zijn kleine, witte en gele driehoeken met de punt naar binnen gericht. Ze worden afwisselend langs de weg geplaatst. Vlak bij deze signalen staan ook twee andere signalen: een waarschuwingsbord en een reeks kleurgolven.

De lengte van het traject waarop de tanden van de draak worden geplaatst, is ongeveer 50 tot 150 meter. De exacte lengte is afhankelijk van de omstandigheden.

De nieuwe verkeerssignalen met voorrang boven de verticale signalen, zijn bedoeld om de veiligheid te vergroten in gebieden waar een school, een gezondheidscentrum of een woonzorgcentrum is.

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @ampaiesbfo / X

APPSBLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFO

Park4Night & geoSPOT

Park4night is een online platform dat reizigers helpt bij het vinden van geschikte plekken om te overnachten met hun camper, caravan of tent. Het is een community-gedreven platform dat een breed scala aan locaties biedt, variërend van officiële campings tot wildkampeerplekken, parkeerplaatsen en meer.

Wat is Park4night?
Park4night is opgericht in Frankrijk in 2011 en heeft sindsdien wereldwijd populariteit verworven onder reizigers die op zoek zijn naar overnachtingsmogelijkheden voor hun kampeeravonturen. De kracht van Park4night ligt in de diversiteit van de aangeboden locaties, aangevuld met gedetailleerde informatie en beoordelingen van de community.

Hoe werkt Park4night?
Het platform is eenvoudig te gebruiken. Gebruikers kunnen via de website of de mobiele app (beschikbaar op zowel iOS als Android) locaties zoeken op basis van hun huidige locatie, een specifieke bestemming of zelfs via de interactieve kaart. De beschikbare locaties omvatten onder meer gratis kampeerplekken, camperplaatsen, parkeerplaatsen die geschikt zijn voor overnachtingen, en gebieden waar wildkamperen is toegestaan.Elke locatievermelding bevat gedetailleerde informatie, zoals de beschikbare voorzieningen (zoals toiletten, douches, elektriciteit), eventuele kosten, beoordelingen en opmerkingen van andere gebruikers. Gebruikers kunnen ook zelf locaties toevoegen en hun ervaringen delen door beoordelingen achter te laten, foto’s te uploaden en nuttige tips te verstrekken aan andere reizigers.

Voordelen van Park4night

Diversiteit aan locaties: Park4night biedt een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden, van officiële campings tot afgelegen plaatsen in de natuur, waardoor reizigers flexibiliteit hebben bij het plannen van hun reis.
Community-gedreven: De kracht van Park4night ligt in de actieve bijdragen van de gebruikers. De beoordelingen en tips van andere reizigers helpen bij het maken van weloverwogen keuzes.
Gedetailleerde informatie: Elke locatievermelding bevat uitgebreide details, waaronder voorzieningen, kosten, beoordelingen en foto’s, wat helpt bij het kiezen van de juiste plek voor een overnachting.
Mobiele app: De mobiele app maakt het gemakkelijk om onderweg locaties te vinden en te beoordelen, zelfs zonder internetverbinding (door vooraf kaarten te downloaden).

Conclusie
Park4night is een waardevol instrument voor reizigers die op zoek zijn naar diverse en goed beschreven overnachtingsmogelijkheden tijdens hun avonturen met een camper, caravan of tent. Het platform biedt een gemeenschapsgevoel door gebruikers de mogelijkheid te geven om hun ervaringen te delen en anderen te helpen bij het plannen van hun reis. Ondanks mogelijke beperkingen blijft Park4night een handige en betrouwbare bron voor het vinden van overnachtingsplaatsen over de hele wereld.

NIEUWE Functie’s bij Park4Night
“Boek deze plaats” op meer dan 2.000 campings en camperplaatsen.
Het nieuwe Netwerk van Park4Night is geoSPOT, een gegarandeerde netwerk in de natuur voor vakantiegangers in campers.

BANDENBLOGCAMPER NIEUWSDuitslandNUTTIGE INFO

Deze veelvoorkomende autoband is vanaf volgend jaar verboden in Duitsland

Als jij zin hebt om tijdens een woeste sneeuwstorm op een setje Michelin Cup 2 R’s met nog maar twee millimeter profiel te gaan rijden, dan mag je dat van de Nederlandse wet gewoon doen. Je gaat niet ver komen, maar dat is een bijzaak. In Duitsland waren ze altijd al een stukje strenger qua winterbanden, en vanaf volgend jaar zijn ze nog wat strenger.

Als je in Duitsland wilt rijden als er ‘winterse omstandigheden’ zijn, dan moet jouw autoband een M+S-logo hebben of het 3PMSF-symbool. Die laatste is het bergje met de sneeuwvlok, ook wel het alpine-symbool genoemd. Dit mogen winterbanden zijn of all-season banden. Vanaf oktober 2024 worden de M+S-banden verboden tijdens deze winterse omstandigheden.

Deze band heeft beide logootjes | Foto: © Michelin

Momenteel is er al een overgangsregeling actief. Banden met het M+S-banden die ouder zijn dan 1 januari 2018 zijn nu nog wel toegestaan, maar M+S-banden die later zijn geproduceerd (dit kun je zien aan de DOT-code op de wang van de band) tellen nu al niet mee. Vanaf volgend jaar is het dus simpeler: als jij alleen een M+S-code op de band hebt en geen sneeuwvlokje, dan mag je er niet mee onder winterse omstandigheden in Duitsland rijden.

Wanneer is het sneeuwvlokje verplicht in Duitsland?
In Duitsland gelden er geen specifieke maanden waar je geschikte banden moet hebben; het gaat dus om de omstandigheden op dat moment. Ga je dus naar een kerstmarkt volgend jaar, dan is het verstandig om banden met een alpine-logo te hebben. Dit hoeven dus niet specifiek winterbanden te zijn, als ze het logootje maar hebben. Normale zomerbanden zonder de logootjes mogen dus niet tijdens winterse weer.

PAS OP met Tweedehandsbanden
Als je nog op zoek moet naar een nieuwe set banden en je gaat nog een keer naar Duitsland in de winter, is het dus handig om een setje met het 3PMSF-logo te kopen. De M+S-banden zijn in principe niet meer in productie, dus dit advies geldt vooral voor mensen die een setje tweedehandsbanden willen halen. Kijk dan sowieso goed op de DOT-code hoe oud de banden zijn.

BRON topgear.nl

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNederlandNUTTIGE INFO

Westerscheldetunnel tolvrij vanaf 2025

De Westerscheldetunnel wordt vanaf 1 januari 2025 definitief tolvrij voor personenauto’s. Het kabinet stelt daarvoor 140 miljoen euro beschikbaar. Dat heeft demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt.

Het afschaffen van de tolheffing is een grote wens van veel Zeeuwen . De Westerscheldetunnel is een belangrijke schakel tussen Zeeland, Vlaanderen en West-Brabant. Nu moeten personenauto’s nog 5 euro betalen per passage. Mensen die vaker gebruikmaken van de tunnel betalen meestal 3 euro per keer dat ze de tolpoortjes passeren.

Op straat zijn de reacties veelal positief kijk hier

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Dit is goed nieuws voor de Zeeuwen die jarenlang veel geld moesten uitgeven om door de tunnel te rijden. Een tolvrije Westerscheldetunnel is een belangrijke impuls voor de leefbaarheid en economie van Zeeland”.

Zowel de gedeputeerde als de minister vinden de tol voor Zeeuwen “onrechtvaardig”. “De rest van het land betaalt ook niet voor hun routes”, aldus Van der Maas.

Dat de Westerscheldetunnel in de toekomst tolvrij zou worden, was al duidelijk. Lange tijd werd ervan uitgegaan dat dat pas in 2033 zou gebeuren. Vorig jaar werd een motie voor het eerder tolvrij maken van de tunnel al unaniem aangenomen in de Tweede Kamer.

Afgelopen weekend onthulde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in het Debat van het Zuiden dat de beslissing voor een tolvrije Westerscheldetunnel vandaag bekend zou worden gemaakt door de minister, schrijft Omroep Zeeland

BRON : nos.nl



BLOGCAMPERFUNSPONSORS

My Route-app Unieke camper routeplanning en Navigatie

MyRoute-app is van oorsprong een routeplatform voor motorrijders, maar is afgelopen jaren door geëvalueerd naar ook een platform voor onder andere cabriorijders, fietsers, wandelaars en nu dus ook voor camperrijders!

Met M​yRoute-app kun je eenvoudig door experts gecontroleerde routes vinden, bewerken, maken en exporteren naar je TomTom of Garmin. Of nog makkelijker, open de route in onze navigatie-app, klik op ‘start’ en rijdt zorgeloos naar je bestemming. MyRoute-app biedt 2 aparte producten die naadloos met elkaar samenwerke

  • Dé meest uitgebreide online routeplanner;
  • Dé ultieme all-in-one navigatie app.

Veel functies zijn gratis beschikbaar, wil je routes maken en rijden als een pro, dan bieden we verschillende abonnementen aan. Voor meer informatie over MyRoute-app klik je “Hier

Ons routeplatform is enorm uitgebreid, maar als we het platform even kort door de bocht bekijken denken we dat je als camperrijder het platform op 2 manieren kunt gebruiken.

  • Simpel & snel: je hebt adressen van je camperplaatsen en bezienswaardigheden, je download onze app, vul je voertuiggegevens in, zoekt de adressen en de app brengt je naar je bestemmingen zoveel mogelijk rekening houdende met je voertuigafmetingen;
  • Uitgebreid & voorbereid: je wilt je routes helemaal uitstippelen, veel mooie bezienswaardigheden zien, op verschillende camperplaatsen overnachten. In dit geval vul je je voertuiggegevens in de website in, plan de routes in de website, zet de routes in online mapjes, je bent dan helemaal voorbereid. Je kunt de routes exporteren naar je TomTom of Garmin, maar ook openen in de app en zorgeloos navigeren.

Het bovenstaande is zoals gezegd kort door de bocht, er zijn nog meer mogelijkheden, maar dit houdt het voor nu even simpel. Hieronder kun je lezen hoe je routes kunt maken in de website en kunt navigeren en via onze app.

Het unieke van de Campermodus van MyRoute-app
Wat verder geen enkele andere routeplanner kan aanbieden is dat MyRoute-app zowel de campermodus van Here (Garmin) als de campermodus van TomTom heeft geïmplementeerd en je deze ook met elkaar kan vergelijken! Dus als je de ‘camperroute’ van TomTom en Here door het plaatsen van extra vormingspunten gelijk aan elkaar maakt, heb je de minste kans op onverwachtse problemen onderweg, twéé kaartleveranciers hebben samen immers meer gegevens beschikbaar als één. Zie hier een video-instructie hoe je TomTom en Here met elkaar kan vergelijken en gelijkmaken.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSNederland

Alle Leidse parkeervergunningen voor campers vervallen

Iedereen die in Leiden een camper voor de deur heeft staan, moet voor 1 januari 2024 een alternatieve parkeerplek zien te vinden. Per die datum vervallen namelijk alle bestaande parkeervergunningen voor kampeerauto’s. Dat schrijft de gemeente Leiden aan alle 182 vergunninghouders die zo’n kampeervoertuig op hun naam hebben staan.

Volgens de gemeente is het al veel langer staand beleid om geen bewonersparkeervergunning af te geven voor een kampeerauto of camper. Volgens de parkeerregels in Leiden hebben de bezitters daarvan er geen recht op, omdat de gemeente de plekken vrij wil houden om voldoende ruimte te hebben voor auto’s van bewoners, hun visite, werknemers en zorgprofessionals. Kampeervoertuigen mogen niet langer dan zeven dagen aaneengesloten op straat staan. De bestaande vergunninghouders kunnen daarom hun bewonersparkeervergunning niet meer verlengen. Vergunningen die automatisch worden verlengd, worden eind december stopgezet.

RDW
Dat eigenaren van een camper of kampeerauto tot nu toe wel een vergunning konden krijgen heeft ermee te maken dat de gemeente aan de hand hand het kenteken niet kon zien dat het om een kampeervoertuig ging. “Tot voor kort was er geen koppeling tussen de gemeentelijke systemen en de gegevens van de RDW over het type voertuig. Nu bestaat die koppeling wel.”  Mensen die hun kampeerauto ook gebruiken voor woon-werkverkeer kunnen de registratie van hun voertuig bij de RDW om laten zetten van kampeerauto naar personenauto. “Dit kan alleen als uw kampeerauto (zelf) is omgebouwd”, zo schrijft de gemeente. Het voordeel van een lagere aanslag voor de wegenbelasting dat kampeervoertuigen hebben, vervalt dan wel.

Bezitters van een camper die niet voor woon-werkverkeer wordt gebruikt moeten voor 1 januari aanstaande zelf een andere oplossing zoeken voor het parkeren van hun voertuig. Dat kan een abonnement op een parkeergarage zijn of een parkeerplaats op eigen terrein. Alleen voor het incidenteel parkeren van kampeerauto’s of campers op straat kan een dag- of weekkaart worden gekocht. Ook met een bezoekersparkeervergunning mag een kampeervoertuig tijdelijk op een reguliere parkeerplek staan.

Multifunctioneel
Tot zover het verhaal van de gemeente. Kirsten van der Burg is de trotse bezitter van een multifunctioneel camperbusje. Die brief van de gemeente viel haar eind september rauw op het dak. “Per 1 januari heb ik dus een gigantisch probleem”, vertelt ze. “En ik niet alleen. Via sociale media kwam ik in een appgroep terecht met inmiddels 57 mensen die in dezelfde situatie zitten. Verreweg de meeste van ons hebben geen andere auto en gebruiken het kampeerbusje ook voor boodschappen, woon-werkverkeer, familiebezoek of mantelzorgtaken.”

Onzorgvuldig
Van der Burg baalt van de procedure die de gemeente Leiden volgt. “In de brief staat alleen de aankondiging dat de vergunningen niet meer verlengd worden. Maar dat is geen besluit waar je bezwaar tegen kunt maken. Ik heb de gemeente gebeld en dat besluit komt pas eind november. Nou, dat weet je dus nu al zeker dat een bezwaar niet op tijd afgehandeld kan worden.” Ze noemt de procedure ‘onzorgvuldig en niet correct’.

Meer auto’s
De hele exercitie om de busjes naar de randen van de stad te verbannen dient volgens Van der Burg ook geen enkel doel. “Juist omdat het onze enige auto is, moeten we dus een extra auto kopen, als het busje niet meer in de straat mag staan. Los van de financiële gevolgen die dat met zich meebrengt, krijg je alleen maar meer auto’s in de stad. En je wint er geen parkeerplekken mee, want dan staat die tweede auto voor de deur op de plek waar nu de camper staat.” Ook denkt ze dat veel mensen hun camper noodgedwongen buiten het vergunningsgebied gaan parkeren. “Want er is een schreeuwend tekort aan stallingen voor campers, dus een alternatief is voor veel mensen moeilijk te vinden.”

Klusbus
Volgens van der Burg zitten bijna alle bestaande campereigenaren met een vergunning met hetzelfde probleem. “Voor de meesten is het hun enige auto en gaat het om kleine kampeervoertuigen die gewoon op één parkeerplek staan. Net als een gewone personenauto.” Ze mist verder de onderbouwing vanuit de gemeente waarom juist de camperbusjes nu worden gezien als probleem voor het ruimtegebrek in de Leidse woonwijken. “Terwijl er ook veel huishoudens zijn met een klusbus of twee of drie vergunningen.” Die zorgen in haar ogen voor een veel groter probleem dan de 182 busjes waar de gemeente nu de pijlen op heeft gericht.

De oplossing die de gemeente Leiden de eigenaren van een geregistreerd kampeervoertuig in de brief aan de hand doet, kan volgens Van der  Burg helemaal niet. “Dan schrijven ze dat je de registratie bij de RDW kunt laten wijzigen naar een personenauto, maar dat klopt niet. Dat kan alleen als je alles eruit haalt dat van het busje een kampeerwagen maakt. Maar bij de meeste camperbusjes kan er helemaal niets uit, omdat alles in de fabriek al gemonteerd is. Dat zou echt kapitaalvernietiging zijn.”

Contraproductief
Van der Burg en enkele medestanders gaan volgende week inspreken bij de raadscommissie. Ze hopen dat de raadsleden zullen inzien dat de regeling eerder contraproductief zal werken dan dat er een probleem mee wordt opgelost. “Of in elk geval uitstel van het intrekken van de vergunningen, totdat alle bezwaarprocedures zijn doorlopen.”

BRON : sleutelstad.nl Foto: Corine Havinga

BelgiëBLOGCAMPER NIEUWS

Vlaams Regering Keurt Decreet Goed voor Herkeuringen bij Erkende Garagisten

In een belangrijke stap om de problemen bij autokeuringen in Vlaanderen aan te pakken, heeft de Vlaamse regering op aanvraag van minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, het voorontwerp van decreet over herkeuringen van voertuigen door erkende garagisten principieel goedgekeurd. Deze maatregel komt voort uit het constateren dat keuringscentra niet voldoende kunnen omgaan met knelpunten, wat resulteert in lange tijd en soms onveilige situaties.

Het doel van deze nieuwe regelgeving is duidelijk, zoals minister Peeters heeft geschreven: “De essentie is en blijft: mensen moeten hun wagen snel en op een klantvriendelijke manier kunnen laten keuren en dat is op dit moment onvoldoende het geval.” De erkenning van herstellers, zoals garagisten, voor bepaalde herkeuringen biedt een oplossing om de druk op keuringsstations te onderzoeken en een snellere, manipulatieve dienstverlening aan burgers mogelijk te maken.

Minister Peeters heeft al eerder stappen ondernomen om de sectorproblemen aan te pakken. Zo is er een uitvoeringsbesluit aangenomen waarbij bij sommige tekortkomingen die geen impact hebben op de verkeersveiligheid, tijd wordt gegeven tot de volgende periodieke keuring om ze te herstellen. Ook zijn boetes voor laattijdigheid vanaf 15 juni niet meer van toepassing, met behoud van de bonusregeling als het voertuig binnen de maand na de vervaldatum van het keuringsbewijs wordt voorgebracht.

Verder heeft minister Peeters de administratie de opdracht gegeven om meer controle, transparantie en toezicht op keuringsinstellingen te betwisten. Een financiële audit en benchmarking met andere Europese landen zullen dienen als inspiratie voor nog erger, die in het najaar aan de Vlaamse regering zullen worden voorgelegd.

Met betrekking tot de herkeuringen is het doel om ongeveer 300.000 herkeuringen, met de naam voor gebreken aan lichten, banden, of ruiten, over te dragen naar erkende herstellers zoals garagisten. Dit zal niet alleen de druk op keuringsinstellingen verminderen, maar ook de burger ontlasten, die voor bepaalde eenvoudige tekortkomingen niet langer naar het keuringsstation hoeft, maar deze kan laten herstellen en herkeuren bij de eigen garagist.

Het voorliggende decreet is een eerste stap in dit traject, waarbij nu wordt gewerkt aan een uitvoeringsbesluit met concrete specificatie. Hierbij worden zaken als de erkenningsvoorwaarden, toezicht op herkeuringen, en de gebreken die in aanmerking komen, naderhand uitgesloten. Daarnaast wordt er gewerkt aan een concept voor een volledige hervorming van het keuringslandschap, dat later dit jaar aan de Vlaamse regering zal worden voorgelegd. Minister Peeters zegt dat de focus ligt op het creëren van een klantgerichte en toeristische keten zonder boeten aan kwaliteit, objectiviteit, of verkeersveiligheid.

BLOGCAMPER NIEUWSEVENTSNUTTIGE INFO

Motorhomesalon Antwerpen 2024

Het Motorhomesalon is the place to be voor iedereen die nog graag voor de zomer een motorhomekoopje wil doen. Er zijn honderden motorhomes: tweedehands campers, nieuw en stockwagens te ontdekken aan zeer interessante prijzen en garanties. En ook voor de motorhomebezitter is het salon meer dan een bezoek waard! Er is een ruim aanbod van accessoires en alles wat je nodig hebt voor jouw vakantie met de mobilhome.
En ook voor de motorhomebezitter is het salon meer dan een bezoek waard: aanbieders van accessoires, gidsen en magazines, verzekeraars, vertegenwoordigers van campings en kampeerautoterreinen… de hele kampeersector komt uitgebreid aan bod!
Achtergrond en duiding krijgt de mobilhomegebruiker bij de boeiende exposanten die graag tijd vrijmaken om jullie te informeren. In het Mobilcafé kan je verpozen en op adem komen.

Op 09 en 10  maart 2024 vindt in Antwerp Expo voor de 13de maal het 2de hands MotorhomeSalon plaats. Dankzij de exposanten uit zeer uiteenlopende sectoren is de beurs voor alle motorhomeliefhebbers uit België en Nederland een echte must.

Vraag hier je kortingsbon aan voor het Motorhomesalon in Antwerp Expo op 9 & 10 maart 2024

Tijdens de beurs, vind je de motorhome van je dromen, alle mogelijke tips en tricks, nuttige adressen en creatieve ideeën voor een geslaagde motorhomevakantie! Mis het event niet!

Wanneer : 09 en 10 maart 2024
Waar : Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen België
Openingsuren : Za 11/03 10:00-17:00 en Zo 12/03 10:00-17:00
Prijzen : Volwassenen: €10,00 ( aan de kassa ) | Kinderen tot 16j GRATIS
www.motorhomesalon.be | info@motorhomesalon.be |

GRATIS Overnachten
Het weekend van de beurs kunnen de bezoekers van de beurs GRATIS verblijven met de motorhome op camperpark Vogelzang van zaterdag op zondag (zaterdag 09/03/2024 toekomen).

Vraag uw gratis overnachting aan door te klikken op onderstaande knop. Na het invullen van uw gegevens ontvangt u een betalingsmail voor het storten van € 5,00. De reservatie is pas definitief nadat we de betaling ontvangen hebben, daarna ontvangt men een bevestiging van de reservatie. Op de beurs kan men de € 5,00 recupereren bij de infobalie. Specifieke informatie versturen we de week voor de beurs en kan bekomen worden op het terrein Vogelzang. Wees snel! De plaatsen zijn beperkt!


Net naast Antwerp Expo ligt Camperpark Vogelzang. Met meer dan 100 motorhome plaatsen is het mogelijk om het motorhomesalon op een eenvoudige manier met de motorhome te bezoeken en te overnachten. Je kan een bezoek aan het motorhomesalon koppelen aan een bezoek van de prachtige Stad Antwerpen.
http://www.camperparkvogelzang.be
Vogelzanglaan 7
2020 Antwerpen