Maand: januari 2024

BLOGCAMPER NIEUWSFrankrijkMILIEU/TOL

Opwindende onthulling: Tolheffing stijgt opnieuw

Op 1 februari stijgen tolkosten voor Franse snelwegen: Tarieven omhoog voor populaire routes.

Reizen met de auto naar Frankrijk wordt op 1 februari kostbaarder, aangezien de tarieven op de tolsnelwegen een gemiddelde stijging van 2,7 procent ondergaan. Voor het meest prijzige traject wordt zelfs een verhoging van 5,83 procent doorgevoerd.

Dit fenomeen wordt aangewakkerd door het feit dat ongeveer driekwart van alle autosnelwegen bij onze noorderburen in concessie wordt gegeven aan particuliere bedrijven. Jaarlijks passen deze concessiehouders op 1 februari hun tarieven aan.

Vinci Autoroutes, als de grootste concessiehouder met 4.443 kilometer snelwegen in het westen en zuiden van Frankrijk, zal een tariefverhoging van 2,7 procent doorvoeren. Sanef en SAPN, beide actief in het noorden van het land, verhogen hun tarieven respectievelijk met 2,79 en 3,08 procent. Voor APPR en Area, die hun diensten aanbieden in het centrum en het oosten, betekent dit een stijging van 3,02 en 3,04 procent in de tolkosten.

De meest opmerkelijke stijging doet zich voor bij het Viaduct van Millau: de tolbrug wordt in de zomer 5,56 procent duurder en gedurende de rest van het jaar zelfs 5,83 procent. Een opvallend patroon is te ontdekken, aangezien de kortste trajecten de grootste prijsstijgingen laten zien. Zo zal de Mont-Blanc tunnel 3,32 procent duurder worden, de Duplex 86 in Île-de-France 4,77 procent, de A79 in de Allier 4,99 procent, en het traject Rouen-Le Havre (A150) zelfs met 5,41 procent stijgen. Een uitzondering op deze regel vormt de ‘Pont de Normandie‘, waar de tol slechts met 1,72 procent omhoog gaat.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWS

Europese Unie komt met nieuwe maatregelen voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar

De Europese Unie heeft als doel om op korte termijn het aantal verkeersdoden te verminderen. Om dit doel te bereiken heeft de Commissie Vervoer van het Europees Parlement nieuwe maatregelen goedgekeurd die van invloed zullen zijn op bestuurders ouder dan 65 jaar wanneer ze hun rijbewijs willen vernieuwen.

Vooral op het gebied van medische keuringen zullen er strengere eisen worden gesteld.

Deze maatregelen werden al enkele jaren geleden onderzocht, toen er een toename werd vastgesteld in het aantal verkeersongevallen waarbij oudere bestuurders betrokken waren. Daarom zullen er meer tests worden toegevoegd aan de medische keuringen. Het grootste verschil is dat een arts nu zal beoordelen of een bestuurder geen problemen heeft met het gezichtsvermogen die het rijden kan belemmeren, terwijl voorheen de psychotechnische testen aangaven of een bestuurder geen afwijkingen had in het gezichtsvermogen. Deze maatregel is al enkele jaren van kracht in landen zoals Finland.

De nieuwe maatregelen zullen ervoor zorgen dat oudere bestuurders meer medische tests moeten ondergaan voordat ze hun rijbewijs kunnen vernieuwen. Dit omvat niet alleen de beoordeling van het gezichtsvermogen, maar ook andere aspecten zoals gehoor, motorische vaardigheden en cognitieve functies. Deze tests zullen worden uitgevoerd door een arts en zullen een beter beeld geven van de algemene gezondheidstoestand van de bestuurder.

Naast de verhoogde medische keuringen, zal de EU ook wijzigingen aanbrengen in het rijbewijs zelf voor bestuurders boven de 65 jaar. Het nieuwe rijbewijs zal een geldigheidsduur hebben van maximaal vijf jaar, in plaats van de tien jaar die momenteel geldt. Dit betekent dat bestuurders na vijf jaar opnieuw een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs te vernieuwen. Ook zal er een speciale code op het rijbewijs worden toegevoegd om aan te geven dat de bestuurder ouder is dan 65 jaar.
Volgens de nieuwe maatregelen van de EU moeten bestuurders boven de 65 jaar hun rijbewijs vernieuwen op de leeftijd van 65, 70, 75 en vervolgens elke drie jaar. Dit betekent dat bestuurders op de leeftijd van 65 jaar hun rijbewijs moeten vernieuwen en dit vervolgens om de vijf jaar moeten doen.
Naast de leeftijdsgebonden vernieuwingen, kan een bestuurder ook verplicht worden om zijn of haar rijbewijs te vernieuwen als er twijfels bestaan over de gezondheidstoestand van de bestuurder. In dit geval zal de bestuurder een medische keuring moeten ondergaan voordat hij of zij het rijbewijs kan vernieuwen.

Wanneer van kracht in de EU en Spanje?

De nieuwe maatregelen zullen naar verwachting in 2024 van kracht worden in alle EU-lidstaten. Dit betekent dat bestuurders die op dat moment al 65 jaar of ouder zijn, hun rijbewijs moeten vernieuwen volgens de nieuwe regels. Voor bestuurders jonger dan 65 jaar zal de overgangsperiode langer zijn en zullen de nieuwe maatregelen pas van toepassing zijn wanneer ze de leeftijd van 65 jaar bereiken.

De kosten voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar zullen variëren per land. In Spanje bedragen de kosten voor een medische keuring ongeveer € 40. Daarnaast moeten bestuurders ook rekening houden met eventuele administratiekosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Deze kosten verschillen per regio in Spanje, maar kunnen ook oplopen tot € 40.

Naast de kosten voor de medische keuring en de administratie, kunnen er ook extra kosten worden gerekend voor het volgen van een cursus of training om de rijvaardigheid te verbeteren. Dit kan vooral van toepassing zijn als een bestuurder niet slaagt voor de medische keuring en extra begeleiding nodig heeft om zijn of haar rijbewijs te behouden.

In sommige gevallen kunnen de kosten voor de medische keuring worden vergoed door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de reden voor de medische keuring. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te controleren of deze kosten worden vergoed.

BRON: spanjevandaag.com  Beeld:

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPERFUNCAMPERROUTESLANDEN INFONUTTIGE INFO

Beleef Vrijheid op Wielen: Campers en Scooters – Het Ultieme Avontuur!

Voor reizigers die een avontuurlijke geest hebben en verlangen naar vrijheid en flexibiliteit, is de combinatie van campers en scooters een ongeëvenaarde keuze. Deze unieke verbintenis biedt een comfortabel verblijf in campers, terwijl de scooters het mogelijk maken om de omgeving op een dynamische manier te verkennen. Dit duet opent deuren naar plekken waar grotere voertuigen zoals bussen niet kunnen komen, waardoor de reiservaring een ongekende diepgang krijgt.

Een Camper en Scooter

samen vormen de essentie van ultieme vrijheid en gemak – de vrijheid van een auto gecombineerd met de mogelijkheid om de omgeving intensiever te ervaren. Het stelt reizigers in staat om niet alleen comfortabel te reizen maar ook om meer tijd door te brengen in verschillende locaties, waar ze kunnen genieten van lokale tradities en gebruiken. Bovendien blijkt deze combinatie niet alleen relatief goedkoop, maar ook milieuvriendelijk te zijn, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor bewuste reizigers.

De startklare scooter naast de camper

In veel gevallen vereist het meenemen van een scooter met een camper een aparte aanhangwagen. Echter, er bestaan speciale campermodellen die de scooter direct naast zich kunnen herbergen. Dit elimineert de noodzaak om een extra aanhangwagen aan te schaffen, waardoor het meenemen van de scooter veel eenvoudiger wordt. Het biedt reizigers bovendien de kans om direct na aankomst de omgeving te verkennen, zonder tijdsverlies.

Met een camper en scooter wordt alles geboden wat nodig is voor een fantastische vakantie. Men kan genieten van comfortabele accommodatie en tegelijkertijd de vrijheid ervaren om de omgeving intensiever te verkennen. Daarnaast kunnen reizigers op zoek gaan naar betaalbare accessoires die de reiservaring nog verder verrijken.

Het combineren van een camper met een scooter opent een wereld van mogelijkheden voor avontuurlijke reizigers. Het biedt niet alleen de luxe van comfortabel reizen, maar ook de vrijheid om de wereld op een andere manier te ontdekken, met oog voor zowel het milieu als de portemonnee van de reiziger. Met deze synergie van voertuigen wordt reizen niet alleen een reis van A naar B, maar een onvergetelijke ervaring vol ontdekkingen en vrijheid.

OPGEPAST : als u het rijbewijs B hebt behaald voor 1 mei 2011 dan mag U een 125CC besturen. Het rijbewijs A1 is altijd verplicht om met die motoren in het buitenland te rijden.

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSNUTTIGE INFOSpanje

Mallorca krijgt eindelijk kampeerauto parkings

Mallorca gaat ruimte bieden aan campers en caravans om te overnachten en te kamperen. Dit heeft de raad van Mallorca recentelijk besloten. Dit was een wens van de Associació d’Amics de Mallorca, Menorca i Eivissa en Caravana, Camper i Autocaravana (AMMICCA), die al langer pleitte voor meer infrastructuur voor campers en caravans op het grootste Balearen eiland. Op dit moment is er slechts één openbare locatie bij Son Castelló in Palma de Mallorca.

Met de nieuwe plannen komt er ondersteuning van de raad voor gemeenten op Mallorca om geschikte locaties aan te wijzen. Zo komen er meerdere plekken op het eiland waar campers en caravans kunnen overnachten en hun activiteiten kunnen uitvoeren. Dit moet tegemoet komen aan de groeiende populariteit van campers en het gebrek aan faciliteiten.

Volgens de voorzitter van AMMICCA zal dit initiatief helpen bij de sterke groei van campers in heel Spanje. Het biedt een oplossing voor het tekort aan specifieke infrastructuur op de Balearen. Er moet een goede balans komen tussen verschillende vormen van toerisme, naast het traditionele zon- en strandtoerisme hebben camperaars ook recht om te genieten van het eiland.

De raad van Mallorca zal juridische ondersteuning bieden aan gemeenten die geschikte locaties willen aanwijzen. Zo kunnen camperaars straks terecht op officiële plekken om te overnachten en te parkeren. Enkele maanden geleden gaf AMMICCA al aan dat camperen enorm is gegroeid na de pandemie. Er is dringend behoefte aan goede faciliteiten verspreid over de eilanden.

Menorca

In tegenstelling tot Mallorca zijn er op Menorca al diverse locaties voor campers en caravans. Zo zijn er plekken in Ciutadella, Es Mercadal en Sant Lluís waar voorzieningen zijn voor camperaars. Dit toont aan dat er op de Balearen behoefte is aan dergelijke plekken.

Doordat er op Menorca al meerdere locaties zijn, zijn deze goed verspreid over het eiland. Camperaars hoeven hier niet naar één centrale plek maar hebben keuze uit verschillende opties. Dit verdeelt ook de drukte.

De situatie op Menorca kan dienen als voorbeeld voor Mallorca. Daar was tot nu toe slechts één locatie bij de hoofdstad. Met meerdere kleinere locaties verspreid over het eiland kunnen camperaars op Mallorca straks ook kiezen waar ze heen gaan.

Ibiza

Ibiza is een populaire bestemming onder camperaars vanwege het mooie landschap en de levendige sfeer. Het eiland trekt jaarlijks veel mensen met campers en caravans. Goede faciliteiten voor deze groep zijn dus extra belangrijk.

Helaas is er op Ibiza een tekort aan officiële plekken voor campers en caravans. Vaak wordt wild gekampeerd wat overlast kan geven. Met meer speciale plekken kan dit worden tegengegaan.

Door camperaars goede faciliteiten te bieden ontstaan kansen voor de lokale economie. Camperaars besteden geld in plaatselijke winkels en horeca. Goed geregelde plekken met voorzieningen kunnen dus zorgen voor extra inkomsten.

Balearen

Uit cijfers van de DGT blijkt dat het aantal geregistreerde campers en caravans op de Balearen snel groeit. In 2019 waren er al 3.500 voertuigen. De verwachting is dat deze populariteit alleen maar zal toenemen. Deze ontwikkeling maakt dat er een duidelijke behoefte is aan meer infrastructurele voorzieningen voor campers op de eilanden. Zowel camperaars als de lokale economie en bevolking zijn gebaat bij goede faciliteiten.

Het is belangrijk dat nieuwe locaties strategisch worden gespreid over de eilanden. Zo worden de voordelen optimaal benut en wordt overlast voorkomen. De raad van Mallorca kan hierbij ondersteuning bieden aan gemeenten.

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @Canva / web

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPERFUNSPONSORS

LACROS Biking Dutch vouwfietsen

De specialist in elektrische vouwfietsen

LACROS bestaat uit een team van jonge en gepassioneerde mensen met minimaal enkele jaren ervaring met elektrische vouwfietsen. Zij kunnen u alles vertellen over de diverse modellen vouwfietsen en kunnen u advies op maat geven. Voor een proefrit op een elektrische vouwfiets krijgt u uitgebreid uitleg en nemen onze mensen de tijd voor u in de showroom van Lacros in Schijndel. Ook als u nog geen besluit kunt nemen. Niet alleen verkoop is voor ons belangrijk. Wat wij ook belangrijk vinden is dat u jarenlang plezier heeft van uw fiets. Daarom bieden wij ook servicebeurten aan om uw fiets compleet te controleren en indien nodig in overleg met u de versleten onderdelen te vervangen.

Lacros by Camperfun

Waarom een elektrische vouwfiets van Lacros

Waarom zou je kiezen voor een Lacros elektrische vouwfiets? Simpelweg omdat deze echt rijdt als een grote elektrische fiets. Compact, lichtgewicht en duurzaam, zijn onze belangrijkste pijlers voor het ontwerp en productie. Ondanks de kleine wielen, zijn de Lacros elektrische vouwfietsen erg krachtig en daardoor klimmen ze met gemak een berg op.

  • INNOVATIE & KWALITEIT VAN LACROS
    Wist je dat onze elektrische vouwfietsen uitgerust zijn met de laatste technieken en A-kwaliteit onderdelen? Wij gebruiken de laatste ontwikkelingen tijdens het ontwerpen van onze fietsen.
  • UITSTEKENDE SERVICE BIJ LACROS
    Een goed product vinden wij belangrijk, maar service is voor ons de belangrijkste meerwaarde. Wij leveren service in onze eigen werkplaats van 600 vierkante meter. Met de Lacros service-bus kunnen wij service-aan-huis bieden binnen Nederland.
  • BESTE PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING
    Wist je dat onze fietsen volledig CE gecertificeerd zijn en getest door TUV? Wij produceren de fietsen in eigen beheer, hierdoor kunnen wij de prijzen van onze elektrische fietsen correct houden.

Lacros is marktleider

Als marktleider in Nederland verkoopt Lacros meer dan 4.000 elektrische vouwfietsen per jaar. Wij bieden onze elektrische vouwfiets aan in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Onze elektrische vouwfiets is ook te koop in andere delen van Europa. Neem hiervoor contact op met ons sales team. In onze webwinkel heeft u een uitgebreide keuze uit elektrische vouwfietsen, vouwfietsen met middenmotor, elektrische fietsen en bijbehorende accessoires. Onze opvouwbare elektrische fiets is meer dan een minifiets. Een fiets met trapondersteuning voor lange ritten of steile hellingen omhoog. De perfecte e-bike voor in de camper, caravan, boot of gewoon in de kofferbak van uw auto.

Al vijf keer keer is een Lacros elektrische vouwfiets in een vouwfietsen-test als testwinnaar verkozen in de categorie beste elektrische vouwfiets. In 2017 door de ANWB vouwfietsen-test, in 2018 door het NKC test elektrische vouwfietsen2019 bij de AD-fietstest, in 2022 bij de ADR-fietstest en in 2023 weer bij fietstest.nl. Dit hebben wij niet alleen aan ons ontwerpteam te danken, maar ook dankzij onze klanten waar wij veel feedback van hebben ontvangen om een zo goed mogelijk product te kunnen ontwerpen. Onze e-bikes worden daardoor als heel comfortabel beoordeeld. Wij zijn trots op onze bekroonde vouwfiets/plooifiets uit Nederland.

LACROS Biking Dutch
Nieuwe Eerdsebaan 16
5482 VS Schijndel, Nederland
+31732032487
Officiële website : lacros.nl

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BelgiëBLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWS

Inbraak op Heterdaad in Mobilhome – Op Het Randje van de Ontsnapping

Twee verdachten die op kerstdag gearresteerd werden na een diefstal op heterdaad in Schilde, zijn eerder deze week aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze hadden enkele waardevolle voorwerpen gestolen uit een mobilhome.

Iets na 5 uur ’s ochtends op kerstdag kregen onze ploegen een melding over een diefstal heterdaad uit een mobilhome in Schilde. Daarbij zouden enkele voorwerpen gestolen zijn, waaronder een gsm, camera en zonnebril.

Interventieploegen gingen onmiddellijk ter plaatse en troffen in de omgeving twee verdachten aan, die in het bezit waren van de gestolen goederen.
Beide jongemannen werden aangehouden door de onderzoeksrechter. Onze Lokale Recherche voert het verdere onderzoek. 

BRON: politie.be

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BLOGCAMPER NIEUWSMILIEU/TOLNUTTIGE INFOSpanje

Vanaf 2024 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?

Vanaf 1 januari 2024 (met een jaar vertraging) gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

milieusticker

De invoering van lage-emissiezones is verplicht vanaf 1 januari 2024 waardoor er dus misschien al steden zijn die dit in 2022 hebben ingevoerd, zoals Madrid en Barcelona, terwijl andere steden nog even wachten tot de begindatum in 2024. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje. Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie want die is geldig in Frankrijk en Spanje. De milieustickers gelden voor steden en niet voor het hele land. KLIK HIER om te zien voor welke steden dit geldt in Spanje. 
Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers:
geen uitstoot zoals 100% elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s (40 km of meer).
plug-in hybride (minder dan 40 km) en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker (C).
benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
benzineauto’s geregistreerd in 2000-2005; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.
Voor overige voertuigen is er geen sticker.

Voor Madrid en Barcelona gelden andere regels. De twee grootste Spaanse steden hebben de lage emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona en Madrid gelden de eerder vermelde buitenlandse milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid is ook een speciale vergunning nodig.

Waar is de Spaanse milieusticker te koop?

De Spaanse milieusticker is dus alleen te koop voor voertuigen met een Spaans kenteken. Deze zijn te koop voor 5 euro bij postkantoren (KLIK HIER voor de website); het netwerk van werkplaatsen van de Spaanse confederatie van werkplaatsen (CETRAA) en andere netwerken van geautoriseerde werkplaatsen; Gestores; het Instituut voor autostudies (IDEAUTO).

BRON: spanjevandaag.com  Beeld: @Correos / web

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BelgiëBLOGCAMPER NIEUWSCAMPERFUNEVENTSWINactie

WINACTIE Motorhomesalon

🚐 WIN 5×2 GRATIS INKOMKAARTEN voor het 13de Motorhomesalon 🌟

Het Motorhomesalon is the place to be voor iedereen die nog graag voor de zomer een motorhomekoopje wil doen. Er zijn honderden motorhomes: tweedehands campers, nieuw en stockwagens te ontdekken aan zeer interessante prijzen en garanties. En ook voor de motorhomebezitter is het salon meer dan een bezoek waard! Er is een ruim aanbod van accessoires en alles wat je nodig hebt voor jouw vakantie met de mobilhome.

En ook voor de motorhomebezitter is het salon meer dan een bezoek waard: aanbieders van accessoires, gidsen en magazines, verzekeraars, vertegenwoordigers van campings en kampeerautoterreinen… de hele kampeersector komt uitgebreid aan bod!
Achtergrond en duiding krijgt de mobilhomegebruiker bij de boeiende exposanten die graag tijd vrijmaken om jullie te informeren. In het Mobilcafé kan je verpozen en op adem komen.

Op 09 en 10  maart 2024 vindt in Antwerp Expo voor de 13de maal het 2de hands MotorhomeSalon plaats. Dankzij de exposanten uit zeer uiteenlopende sectoren is de beurs voor alle motorhomeliefhebbers uit België en Nederland een echte must.

Hoe kun je meedoen?

Volg onze pagina om op de hoogte te blijven van de winnaars en andere geweldige reistips.
Like en deel dit bericht om je deelname te bevestigen.
Tag twee vrienden met wie je graag op avontuur zou gaan en waarvan je denkt dat ze dit niet willen missen.

🎊 De winnaars worden willekeurig gekozen uit de deelnemers die alle stappen hebben gevolgd. De winnaars worden bekendgemaakt op 19-01-2024 dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft!

Deel dit bericht en nodig al je reislustige vrienden uit om ook mee te doen aan deze geweldige winactie! 🌍⛺ Veel succes allemaal! 🍀

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!

BelgiëBLOGCAMPER DIEFSTALCAMPER NIEUWS

Zestien inbraken op dezelfde camping op één nacht in Nieuwpoort: eigenaars dachten dat vreemd geluid door de wind kwam

NIEUWPOORT – Voor heel wat verblijvers die het oudejaar wilden vieren op Kompas Camping in Sint-Joris bij Nieuwpoort is 2023 in mineur geëindigd. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in liefst 16 voertuigen, vooral mobilhomes, ingebroken. Diverse zaken, soms waardevolle spullen, werden gestolen. Ook elders werden diefstallen gepleegd, en eerder deze week waren er verschillende woninginbraken in Koksijde. De politie Westkust is een onderzoek gestart.

Het was voor heel wat verblijvers die het eindejaar wilden vieren op Kompas Camping in de Brugse Steenweg in Sint-Joris bij Nieuwpoort zaterdagochtend slecht ontwaken. Het gaat veelal om mensen die in het binnenland wonen maar op de camping verblijven met hun mobilhome op de camperplaats. Om 6 uur werd daar een eerste inbraak ontdekt. Toen de politie ter plaatse kwam voor de nodige vaststellingen bleek dat er in totaal in liefst 16 mobilhomes werd ingebroken.

“De feiten gebeurden tussen middernacht en 6 uur ‘s morgens”, zegt politiezone Westkust. “Verschillend eigenaas hadden wel iets gemerkt maar sloegen er door de weeromstandigheden geen aandacht aan. De verschillende mobilhomes werden betreden waarbij in sommige gevallen ook schade werd aangericht. Er werden verschillende voorwerpen gestolen.” Sommige eigenaars maken melding van diefstal van waardevolle spullen.

De politie onderzoekt de reeks diefstallen op de camping maar kreeg de voorbije dagen nog verschillende meldingen van inbraken en diefstallen. Zo werd in de Annastraat in Oostduinkerke een garagebox met fors geweld opengebroken. Er werden twee strandstoelen, een elektrische fiets en visgerief gestolen. Dezelfde feiten gebeurden in de Emiel Coppietersstraat in Nieuwpoort maar hier raakte de inbreker niet binnen in de garage. In de Alfred Devoslaan in Koksijde werd dan weer een nummerplaat van een auto gestolen.

Woninginbraken

Eerder deze week werden in Westkust ook al diverse inbraken, pogingen en diefstallen vastgesteld. In Koksijde werden woensdagnacht meerdere woninginbraken gepleegd. Zowel in de Vissersstraat als de Svinkxstraat verschaften onbekenden zich op twee plaatsen toegang tot een woning. De inbraken vonden plaats tussen 9.45 uur en 12.40 uur. Bij één inbraak werd het glas van een schuifdeur ingeslagen en bij de andere waren er geen braaksporen. De onbekenden gingen aan de haal met wat juwelen, handtassen en een brandkoffertje. Op een derde plaats bleef het bij een poging waarbij de woning niet werd betreden en geen braaksporen werden vastgesteld. In Oostduinkerke probeerde een dief dan weer in vijf wagens in te breken maar dat mislukte. In de Cardijnlaan in Nieuwpoort werd wel effectief ingebroken in een wagen waarbij een lader en laptop gestolen werd.

BRON : Nieuwsblad.be – Jelle Houwen

Word Gratis Lid van Onze Camperfun Nieuwsbrief : Ontvang Exclusieve Updates en Voordelen!