Kampeerauto toeristen moeten toeristenbelasting gaan betalen in Andorra
Het bergstaatje Andorra, gelegen tussen Spanje en Frankrijk in de Pyreneeën, richt haar economische pijlen op reizigers in campervans en kampeerauto’s, door hen te verplichten in te schrijven in het toeristen-register, waardoor alle reizigers vanaf 16 jaar die in het land overnachten 1 euro per nacht moeten betalen.
Het natuurtoerisme is in trek, iets wat alle reizigers in kampeerauto’s zullen hebben gemerkt in Spanje. Het natuurtoerisme had in Andorra al een belangrijke groei doorgemaakt in de afgelopen tien jaar, maar sinds de pandemie is deze vorm van toerisme nog populairder geworden.
Deze toename heeft de verwachtingen van de toeristische bestemmingen in de bergen, waaronder het bergstaatje Andorra, in problemen gebracht. Andorra ontvangt meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar, een hele uitdaging als je bedenkt dat het een oppervlakte heeft van slechts 468 km², een grootte die vergelijkbaar is met die van de stad Madrid of de metropoolregio Barcelona.
Meer toerisme betekent meer investeringen en daarom heeft de regering van Andorra besloten zich te richten op een segment van het toerisme dat tot nu toe niet betaalde, namelijk reizigers in campervans en kampeerauto’s. Tot nu toe werden de aanwezige overnachtingsplaatsen echter beschouwd als parkeerplaatsen en niet als toeristische accommodaties. De regering van Andorra wil hieraan een einde maken door deze overnachtingsplaatsen gelijk te stellen aan andere toeristische accommodaties, zoals campings.
Daarom heeft de regering van Andorra een reglement goedgekeurd dat de ‘Ley de Alojamientos Turísticos’ (toeristen-accommodatie-wet) uitvoert. Dit reglement stelt dat alle reizigers die met hun campervan of kampeerauto overnachten bij een van de camperplaatsen, zich moeten registreren en 1 euro per nacht moeten betalen voor elke reiziger van meer dan 16 jaar.
Het nieuwe reglement stelt echter dat het parkeren bij de camperparkings (áreas de acogida de autocaravanas) beperkt is tot de daguren, tussen 7.00 en 23.00 uur. Dit betekent dat alle camperaars verplicht worden om een camperplaats (áreas de autocaravanas) te gebruiken om te kunnen overnachten. Bovendien is de maximale verblijfsduur op deze plaatsen beperkt tot 48 uur, om zo de doorstroom van reizigers te bevorderen.
Het grootste probleem is echter dat de plaatsen die de afgelopen jaren door de verschillende parochies van Andorra zijn aangewezen als camperplaatsen volgens het nieuwe reglement als camperparkings worden beschouwd. Dit betekent dat men er niet meer ’s nachts mag overnachten. Volgens informatie van het Andorraanse Toeristenbureau zijn deze wijzigingen nog niet ingevoerd. Bij de meeste camperplaatsen is overnachten nog steeds toegestaan, maar dan voor een maximale periode van 48 uur.
De wet spreekt alleen over toeristische accommodaties. Net als in Spanje is deze wet bedoeld om toeristische accommodaties te reguleren, maar niet het parkeren van voertuigen op de openbare weg. Volgens de regering van Andorra liggen de bevoegdheden voor het parkeren van voertuigen op de openbare weg bij de zeven parochies waarin Andorra is verdeeld. Het is dus aan elke parochie om te beslissen of het parkeren van campers op de openbare weg ’s nachts is toegestaan. En dan zijn we dus weer terug bij het dilemma tussen parkeren (aparcar) en kamperen (acampar).
BRON: spanjevandaag.com Beeld: via canva.com